Betaserc (betahistyna) nie jest związany z istotnym wpływem na ciśnienie krwi. Jest to lek wykorzystywany głównie w leczeniu zawrotów głowy i szumów usznych związanych z chorobą Meniere’a, a jego głównym działaniem jest zwiększenie przepływu krwi w naczyniach wewnętrznego ucha.
Czy to normalne, że po Betahistine boli mnie głowa, mam mdłości i uczucie gorąca?
Laryngolog zalecił mi Betahistine 24 mg 2 razy dziennie na zawroty głowy, uczucie pełności w uchu i wrażenie zapadania się podłogi. Biorę lek dopiero drugi dzień, na razie 1 raz dziennie, bo ostrożnie podchodzę do nowych leków. Odczuwam ból głowy, mdłości i gorąco na twarzy. Ciśnienie 116/71. Czy to normalna reakcja? Czy powinnam odstawić?
U mnie też były mdłości i ból głowy, jak zaczynałem brać Betahistine, a twarz robiła się czerwona i gorąca. Po kilku dniach przeszło, organizm się przyzwyczaił. Jak Ci bardzo przeszkadza, to pogadaj z lekarzem, ale ja bym na razie spróbował jeszcze trochę brać i zobaczyć, czy się poprawi. Każdy inaczej reaguje.
Ciśnienie mam raczej niskie, zwykle około 114/65. Na mdłości zaczęłam brać Aviomarin Natural, trochę pomogło, więc udało mi się w końcu coś zjeść. Dodałam też do diety siemię lniane. Mam wrażenie, że po Betahistine jestem bardziej pobudzona – nie wiem, czy to normalne. Głowa dalej ciężka. Ostatnie miesiące były dla mnie bardzo trudne, przez te zawroty i wrażenie zapadania się czułam się na granicy paniki, jakbym miała zemdleć. Zdarza się, że łykam coś ziołowego na uspokojenie, żeby uniknąć ataku paniki w takich sytuacjach. Dzięki za odpowiedź, trochę mnie uspokoiła!