Jak Betaserc wpływa na błędnik?

Mechanizm działania Betasercu jest dość złożony i nie jest w pełni zrozumiały, ale generalnie wiadomo, że lek ten działa na układ naczyniowy w uchu wewnętrznym, poprawiając przepływ krwi i zmniejszając nadmierne ciśnienie płynu w błędniku, co jest jednym z głównych czynników prowadzących do objawów choroby Ménière’a.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/betasercc/jak-betaserc-wplywa-na-blednik

Dorzucę coś od siebie, bo właśnie stosuję Betaserc dokładnie na takie objawy od błędnika. Wrzucam zdjęcie mojego opakowania — mam Betaserc 24 mg.

U mnie zaczęło się od takich dziwnych zawrotów, nie tyle zwykłe „zakręciło mi się w głowie”, tylko bardziej uczucie, jakby podłoga lekko pływała. Najgorzej było przy wstawaniu, schylaniu się, obracaniu głowy i czasem w sklepie między półkami. Do tego miałam momentami uczucie zatkanego ucha i taki lekki szum, szczególnie wieczorem. Przez chwilę myślałam, że to ciśnienie albo stres, ale bardziej pasowało właśnie do błędnika.

Betaserc nie zadziałał u mnie po jednej tabletce. To nie było tak, że wzięłam rano i po południu wszystko minęło. Przez pierwsze dni miałam wrażenie, że jest prawie bez zmian, może tylko trochę mniej mnie „ściągało” na bok. Dopiero po regularnym braniu zaczęłam zauważać, że rzadziej muszę się czegoś łapać przy chodzeniu i mniej boję się gwałtownie ruszyć głową.

Zgadzam się z tym, że to nie jest lek na każdy rodzaj zawrotów. Jak ktoś ma zawroty od niskiego ciśnienia, migreny, szyi albo nerwów, to może się rozczarować, bo Betaserc raczej celuje w błędnik/ucho wewnętrzne. U mnie akurat objawy były typowo „błędnikowe”: wirowanie, niestabilność, mdłości przy mocniejszym zakręceniu i uczucie pełności w uchu.

Po sobie mogę powiedzieć, że warto dać mu trochę czasu i nie oceniać po pierwszym dniu. U mnie największa różnica była nie w tym, że nagle poczułam się idealnie, tylko że objawy stały się mniej agresywne. Dalej czasem mam gorszy dzień, ale nie mam już takiego wrażenia, że zaraz mnie przewróci przy zwykłym chodzeniu po mieszkaniu.

Skutków ubocznych dużych nie miałam, tylko żołądek czasem dawał znać, jak wzięłam tabletkę bez jedzenia. Po posiłku było dużo lepiej. Dla mnie Betaserc to nie jest cudowna tabletka „na wszystko”, ale przy błędniku faktycznie ma sens, szczególnie jeśli problemem są nawracające zawroty i uczucie rozchwiania.