Bibloc zaleca się przyjmować rano, niezależnie od posiłków. Wybór porannego czasu podawania związany jest z długotrwałym efektem działania leku oraz profilaktyką potencjalnych działań niepożądanych, takich jak zawroty głowy, które mogą wystąpić podczas stosowania beta-blokerów.
Czy Bibloc można przyjmować wieczorem? Biorę go od niedawna, ale dotąd brałem rano. Zastanawiam się, czy przesunięcie godziny zażywania na późniejszą porę może poprawić mój komfort – rano często się spieszę, mam nieustanny stres, a wieczorem mam więcej spokoju i regularności. Macie jakieś doświadczenia z przyjmowaniem Biblocu wieczorową porą?
Z początku też brałem Bibloc wyłącznie rano, bo wydawało mi się to naturalne, skoro większość leków na nadciśnienie przyjmuje się z rana. Po pewnym czasie, gdy mój rytm dnia zmienił się z powodu pracy na popołudniowe zmiany, zacząłem brać go późnym wieczorem, tuż przed snem. Po kilku dniach zauważyłem, że miewam mniejsze skoki ciśnienia w ciągu dnia – tak jakby mój organizm lepiej funkcjonował z takim harmonogramem. Dodatkowo, skoro mam wieczorem czas usiąść, spokojnie zmierzyć ciśnienie i wziąć tabletkę bez pośpiechu, stało się to dla mnie po prostu wygodniejsze.
@lukas77 Przez kilka miesięcy brałam Bibloc zawsze rano, ale że jestem nocnym markiem i często kładę się spać później, czasem zapominałam o tabletce przed wyjściem do pracy, bo w porannej gonitwie nietrudno o drobne zaniedbania. Przesunęłam więc dawkę na późny wieczór, kiedy spokojnie siedzę w domu, czasem z książką lub przed telewizorem. Dzięki temu łatwiej mi utrzymać regularność, co przełożyło się na większą stabilność ciśnienia. W moim przypadku, zmiana pory przyjmowania leku nie wpłynęła negatywnie na jego działanie, a wręcz pomogła mi w codziennej rutynie.
@lukas77 W moim przypadku wieczorne zażywanie Biblocu stało się sposobem na lepsze utrzymanie porządku dnia. Kiedy brałem lek rano, stale miałem wrażenie, że jestem w pośpiechu – praca, dzieci do szkoły, korki w mieście. Z czasem odkryłem, że wieczorne zażycie tabletki umożliwiało mi kontrolę ciśnienia w spokoju i skupieniu. Nie zauważyłem, żeby lek działał gorzej lub słabiej – wszystko jest stabilne i przewidywalne. Rano czuję się dobrze, ciśnienie jest w normie, a ja nie muszę martwić się, że zapomniałem połknąć tabletki w wirze porannych obowiązków.