Czy Biosotal obniża ciśnienie krwi?

Tak, Biosotal może obniżać ciśnienie krwi, dzięki swoim właściwościom beta-blokującym. Biosotal, zawierając substancję czynną sotalol, należy do grupy niewybiórczych leków β-adrenolitycznych, które są powszechnie stosowane nie tylko do leczenia zaburzeń rytmu serca, ale także do zarządzania wysokim ciśnieniem krwi. Mechanizm działania sotalolu polega na blokowaniu receptorów beta-adrenergicznych, co prowadzi do zmniejszenia aktywności serca i rozszerzenia naczyń krwionośnych, co z kolei może prowadzić do obniżenia ciśnienia krwi.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/biosotal/czy-biosotal-obniza-cisnienie-krwi/

Lekarz przepisał mi go kilka tygodni temu na zaburzenia rytmu serca, bo miałam takie kołatania i czasami serce biło bardzo szybko bez powodu. Biorę teraz tabletki codziennie i ogólnie czuję się trochę spokojniej, ale zauważyłam jedną rzecz. Od jakiegoś czasu mierzę sobie ciśnienie w domu i mam trochę niższe niż kiedyś. Zawsze miałam raczej normalne, coś około 125/80, a teraz czasem wychodzi mi nawet 105/70 albo coś w tym stylu. Zdarza się też, że czuję lekkie zawroty głowy jak szybko wstanę. I dlatego mam pytanie – czy Biosotal obniża ciśnienie krwi? Czy ktoś z Was miał podobnie po tym leku?

U mnie było bardzo podobnie jak u Ciebie. Też biorę Biosotal na arytmię, bo miałam takie napady szybkiego bicia serca że aż się bałam, że coś mi się stanie. Na początku w ogóle nie zwracałam uwagi na ciśnienie, ale potem zaczęłam mierzyć, bo czułam się trochę słabiej niż zwykle. Okazało się, że mam niższe ciśnienie niż wcześniej. Zawsze miałam około 130/85, a po kilku tygodniach na leku zaczęło mi wychodzić nawet 105/70 albo coś koło tego. Poszłam z tym do lekarza i powiedział mi, że ten lek może obniżać ciśnienie, bo działa trochę jak beta-bloker i uspokaja pracę serca. U mnie najważniejsze było to, że zniknęły te straszne kołatania. Pierwsze tygodnie były dziwne, bo miałam zawroty głowy jak szybko wstawałam z łóżka albo z kanapy. Teraz już się przyzwyczaiłam i jest dużo lepiej.

Ja może napiszę z trochę innej strony, bo mój tata bierze Biosotal już kilka lat na problemy z rytmem serca. Pamiętam jak zaczynał leczenie to też mówił, że czuje się trochę inaczej niż wcześniej.

Miał momenty że był bardziej zmęczony i mówił, że ciśnienie spadło mu trochę niżej niż zwykle. Lekarz mu wtedy tłumaczył, że te leki działają tak, że uspokajają serce, więc często razem z tym spada też trochę ciśnienie i tętno. Teraz tata się już przyzwyczaił do leku i normalnie funkcjonuje. Chodzi na spacery, robi w ogrodzie i ogólnie żyje normalnie. Po prostu musi pilnować regularnego brania tabletek i czasem mierzy sobie ciśnienie. Z tego co widzę po nim i po innych osobach z rodziny, które biorą leki na serce, to organizm potrzebuje trochę czasu żeby się przyzwyczaić. Na początku człowiek czuje się trochę dziwnie, ale potem jest stabilniej.