Czy Biosotal obniża tętno?

Tak, Biosotal obniża tętno. Jako lek z grupy niewybiórczych leków β-adrenolitycznych, sotalol, który jest substancją czynną w Biosotalu, działa poprzez blokadę receptorów beta-adrenergicznych w sercu. Ta blokada zmniejsza efekt stymulujący układu sympatycznego, który zwykle zwiększa częstość pracy serca. W efekcie, sotalol zwalnia rytm serca, co jest szczególnie korzystne w leczeniu różnych zaburzeń rytmu serca.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/biosotal/czy-biosotal-obniza-tetno/

Mam pytanie do osób, które biorą Biosotal. Lekarz przepisał mi go na zaburzenia rytmu serca, bo miałam takie dziwne kołatania i czasami serce biło jak szalone, szczególnie wieczorem albo jak się zdenerwowałam. Biorę go dopiero od kilku tygodni i trochę się jeszcze wszystkiego uczę.

Zauważyłam jedną rzecz i trochę mnie to zastanawia – czy Biosotal obniża tętno? Bo wcześniej miałam tętno często około 80–90, a teraz jak mierzę ciśnienie w domu to wychodzi mi czasem 60 albo nawet 58. Trochę mnie to przestraszyło, bo nie wiem czy to normalne czy za nisko. Ogólnie czuję się w miarę dobrze, tylko czasem jestem bardziej zmęczona niż wcześniej i ręce mam zimne. Dlatego pomyślałam, że zapytam tutaj ludzi którzy też to biorą. Jak to wygląda u Was? Czy przy Biosotalu tętno faktycznie spada?

U mnie było dokładnie tak samo. Też dostałam Biosotal na arytmię, bo miałam takie momenty że serce mi waliło jak młot i aż się człowiek bał zasnąć. Najgorsze było to, że raz miałam szybkie bicie serca, a raz takie przeskoki jakby serce się zatrzymywało na sekundę.

Jak zaczęłam brać lek to pierwsze co zauważyłam to właśnie spadek tętna. Wcześniej też miałam około 80–90, a po kilku dniach było 60–65. Na początku myślałam że coś jest nie tak, bo człowiek się od razu nakręca jak chodzi o serce.

Poszłam z tym do lekarza i powiedział mi, że ten lek właśnie tak działa – uspokaja pracę serca i dlatego tętno jest niższe. U mnie po jakimś czasie organizm się przyzwyczaił i teraz mam zazwyczaj około 60–70.

U mnie zaczęło się kilka lat temu – nagle pojawiło się kołatanie serca i szybkie tętno, nawet ponad 100 jak siedziałem spokojnie. Trafiłem do kardiologa i po różnych badaniach dostałem właśnie Biosotal. Pierwsze dni były dziwne, bo serce jakby zwolniło. Mierzyłem tętno kilka razy dziennie i miałem czasem 55–60 uderzeń na minutę. Na początku trochę się bałem, ale lekarz powiedział, że to właśnie jeden z efektów działania tego leku. Zauważyłem też jedną rzecz – jak człowiek bierze taki lek to serce przestaje reagować tak mocno na stres albo wysiłek. Kiedyś wystarczyło że się zdenerwowałem i już czułem jak mi wali w klatce. Teraz jest dużo spokojniej.