Czy Biosotal to beta bloker?

Tak, Biosotal jest beta-blokerem, należącym do grupy niewybiórczych leków β-adrenolitycznych. Beta-blokery, takie jak Biosotal, działają przez blokowanie receptorów beta-adrenergicznych w organizmie, co ma kluczowe znaczenie dla zarządzania i kontrolowania różnych funkcji, w tym pracy serca. Sotalol, substancja czynna w Biosotalu, jest specyficzny w tym sensie, że działa nie tylko jako beta-bloker, ale również wykazuje właściwości przeciwarytmiczne, co oznacza, że może być stosowany do leczenia pewnych rodzajów zaburzeń rytmu serca.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/biosotal/czy-biosotal-to-beta-bloker/

Mam pytanie do osób, które biorą Biosotal albo mają jakieś doświadczenie z tym lekiem. Lekarz przepisał mi go niedawno na zaburzenia rytmu serca, bo miałam takie dziwne kołatania i uczucie jakby serce przeskakiwało. Trochę mnie to wystraszyło, więc zrobiłam badania i dostałam właśnie ten lek.

Czytałam trochę w internecie o różnych lekach na serce i często pojawia się określenie beta-blokery. I teraz się zastanawiam – czy Biosotal to też beta bloker? Bo jedni piszą że tak, a inni że to jakiś lek przeciwarytmiczny i już sama się w tym pogubiłam.

Trochę się też martwię, bo słyszałam od znajomych, że po beta-blokerach serce bije wolniej i człowiek może być bardziej zmęczony.

Z tego co wiem to Biosotal rzeczywiście należy do beta-blokerów, ale jest trochę inny niż takie typowe leki na ciśnienie. Ja go brałam przez jakiś czas na arytmię, bo miałam epizody bardzo szybkiego bicia serca. U mnie zaczęło się kilka lat temu – nagle pojawiało się uczucie jakby serce chciało wyskoczyć z klatki. Trafiłam do kardiologa, zrobiłam EKG i holter i dostałam właśnie ten lek. Pierwsze co zauważyłam to to, że serce zaczęło bić spokojniej i wolniej. Wcześniej miałam tętno często około 85–90, a po kilku dniach na leku było już bliżej 60–65. Na początku byłam trochę zmęczona, ale potem organizm się przyzwyczaił. Lekarz tłumaczył mi, że to działa trochę jak beta-bloker, bo blokuje działanie adrenaliny na serce, dlatego ono się tak nie rozpędza. Ale jednocześnie ten lek ma też działanie na rytm serca, żeby nie było tych dziwnych przeskoków.