Jaka jest różnica między Metocard a Metocard ZK?

Metocard ZK to forma metoprololu o przedłużonym uwalnianiu, przeznaczona do raz dziennie stosowania, zapewniająca równomierne uwalnianie substancji czynnej przez cały dzień, co oznacza stabilniejsze działanie i mniej wahania poziomu leku we krwi. W przeciwieństwie do tego, Metocard to forma o szybkim uwalnianiu, która zazwyczaj wymaga podziału dawki na kilka porcji w ciągu dnia, aby utrzymać efektywność leczenia, co może prowadzić do większych wahań stężenia leku w organizmie.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/metocard-zk/jaka-jest-roznica-miedzy-metocard-a-metocard-zk/

Mam pytanie do osób, które biorą leki na serce albo nadciśnienie. Lekarz przepisał mi Metocard ZK, a wcześniej brałam zwykły Metocard i trochę się pogubiłam. Czy ktoś może w prosty sposób powiedzieć, jaka jest różnica między Metocard a Metocard ZK? Czy to jest ten sam lek tylko inna nazwa, czy działa inaczej? Trochę się stresuję, bo mam skoki ciśnienia i kołatanie serca, a nie chciałabym czegoś pomylić. Jak ktoś brał jeden i drugi to będę wdzięczna za opinię.

Najpierw miałam zwykły Metocard kilka lat temu, brałam go chyba dwa razy dziennie. Pamiętam, że jak zapomniałam jednej dawki to od razu czułam serce szybciej bije i ciśnienie trochę rosło. Potem zmieniłam lekarza i on mi powiedział, że spróbujemy Metocard ZK.

I powiem Ci szczerze, że dla mnie różnica była głównie taka, że Metocard ZK bierze się raz dziennie, a zwykły Metocard częściej. Lekarz mi tłumaczył, że ten ZK uwalnia się wolniej i działa dłużej w organizmie. Ja akurat mam nadciśnienie od kilku lat, plus czasami kołatanie serca jak się zestresuję albo wypiję za dużo kawy.

Po zmianie na ZK było mi wygodniej, bo biorę tabletkę rano i mam spokój na cały dzień. Ciśnienie też mam bardziej stabilne, nie mam takich wahań jak kiedyś. Moja mama też bierze metoprolol tylko innej firmy i mówi dokładnie to samo – ważne żeby brać regularnie.

Ja też się kiedyś zastanawiałam nad tym samym, bo w aptece dostałam Metocard ZK zamiast zwykłego i myślałam że pomylili lek. Mam 47 lat, nadciśnienie od jakichś 5–6 lat, do tego stresująca praca i lekarz kardiolog powiedział, że serce mam trochę przeciążone. Na początku brałam zwykły Metocard i miałam go brać rano i wieczorem. I powiem szczerze, że czasami zapominałam tej drugiej tabletki, bo człowiek wraca z pracy zmęczony, dzieci, kolacja, tysiąc rzeczy na głowie. Potem na kontroli powiedziałam lekarzowi jak to wygląda i on mi zmienił właśnie na Metocard ZK.

Powiedział mi wtedy, że to jest ta sama substancja – metoprolol – tylko działa dłużej, dlatego wystarczy jedna tabletka na dobę. I faktycznie u mnie to się sprawdziło, bo łatwiej pamiętać o jednej tabletce rano niż o dwóch. Mój sąsiad z kolei miał po zawale i też brał Metocard ZK przez długi czas. Mówił, że lekarz mu tłumaczył, że takie wolniejsze uwalnianie jest czasem lepsze dla serca, bo nie ma nagłych skoków działania leku. Także z tego co ja rozumiem po swojemu – Metocard to krócej działająca wersja, a Metocard ZK działa dłużej i zwykle bierze się go raz dziennie. I w sumie to tyle różnicy, przynajmniej tak mi tłumaczyli lekarze i farmaceutka.