Tak, Bisocard może być stosowany w leczeniu niektórych rodzajów arytmii serca. Arytmie serca to zaburzenia rytmu serca, które mogą występować z różnych przyczyn. Lek Bisocard zawiera fumaran bisoprololu (bisoprolol), który jest beta-adrenolitykiem. Beta-adrenolityki, takie jak Bisocard, działają na receptory beta-1 w sercu, co prowadzi do spowolnienia czynności mięśnia sercowego oraz zmniejszenia siły skurczu mięśnia sercowego.
Cześć! Czy Bisocard jest stosowany na arytmię serca? Lekarz przepisał mi go na nadciśnienie, ale wspomniał coś o stabilizowaniu pracy serca. Czy ktoś wie, czy ten lek pomaga również w przypadku arytmii? Jakie macie doświadczenia?
Cześć! Tak, Bisocard może być stosowany przy arytmii serca, ale zależy to od jej rodzaju. To beta-bloker, a jego głównym działaniem jest „uspokojenie” serca poprzez blokowanie receptorów beta-adrenergicznych. Dzięki temu zmniejsza częstotliwość skurczów serca i reguluje jego pracę, co pomaga w niektórych typach arytmii.
U mnie Bisocard został przepisany właśnie na arytmię, konkretnie na tzw. tachykardię zatokową, czyli przyspieszone bicie serca. Zanim zaczęłam go stosować, zdarzały mi się nagłe napady szybkiego tętna – czasem nawet 120-130 uderzeń na minutę w spoczynku. Po kilku dniach z Bisocardem zauważyłam, że serce bije równiej, a takie „skoki” stały się znacznie rzadsze.
Beta-blokery, takie jak Bisocard, są często używane do leczenia arytmii nadkomorowych (czyli tych, które mają źródło w przedsionkach serca). Działają poprzez zmniejszenie przewodzenia impulsów elektrycznych w sercu, co może pomóc w przywróceniu regularnego rytmu. Jednak nie są one skuteczne w każdym rodzaju arytmii – na przykład w przypadku arytmii komorowych czy bardziej skomplikowanych zaburzeń rytmu serca lekarze mogą zalecać inne leki lub terapie.
Ważne jest, żeby pamiętać, że Bisocard nie „leczy” przyczyny arytmii, ale pomaga kontrolować jej objawy. Dla mnie to ogromna ulga, bo zanim zaczęłam go brać, ciągle martwiłam się o te nagłe epizody szybkiego bicia serca. Teraz mogę normalnie funkcjonować, bo wiem, że moje serce jest bardziej stabilne.