Tak, Bisocard obniża tętno, co jest jednym z głównych celów jego stosowania w leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego. Lek ten zawiera substancję czynną fumaran bisoprololu (bisoprolol), który należy do grupy leków nazywanych beta-adrenolitykami. Działanie Bisocardu polega na blokowaniu receptorów beta-1 w sercu, co prowadzi do spowolnienia czynności mięśnia sercowego oraz zmniejszenia siły skurczu mięśnia sercowego.
Cześć! Czy Bisocard obniża tętno? Mam nadciśnienie i lekarz przepisał mi ten lek, ale nie powiedział dokładnie, jak wpływa na tętno. Zazwyczaj mam dość wysokie, nawet w spoczynku, i zastanawiam się, czy ten lek to zmieni. Jakie są Wasze doświadczenia?
@Wonziu Tak, Bisocard obniża tętno – to jedno z jego głównych działań. Lek ten należy do grupy beta-blokerów, które „uspokajają” serce, czyli zmniejszają jego częstotliwość bicia. Dzięki temu serce pracuje bardziej efektywnie i mniej się męczy, co jest szczególnie korzystne przy nadciśnieniu i problemach z szybkim tętnem.
U mnie przed rozpoczęciem terapii tętno w spoczynku często wynosiło 90-100 uderzeń na minutę, co było dla mnie męczące. Po kilku dniach stosowania Bisocardu (5 mg dziennie) moje tętno spadło do około 60-70 w spoczynku. Czułem się spokojniejszy i mniej „nerwowy” fizycznie – w końcu serce nie biło tak szybko.
Ważne jest jednak, żeby nie martwić się, jeśli tętno będzie niskie, ale w normie. Na przykład moje tętno spadało czasem nawet do 55 uderzeń na minutę, zwłaszcza wieczorem, ale lekarz powiedział, że to normalne, jeśli nie czuję zawrotów głowy, osłabienia czy innych niepokojących objawów. U niektórych osób beta-blokery mogą jednak spowodować bradykardię (czyli zbyt wolne tętno), dlatego dobrze jest na początku terapii mierzyć tętno regularnie, żeby zobaczyć, jak organizm reaguje.
Jeśli masz bardzo wysokie tętno na co dzień, Bisocard powinien Ci pomóc je obniżyć. Kluczowe jest przyjmowanie leku o stałej porze i w zalecanej dawce. U mnie poprawa była odczuwalna już po kilku dniach, ale stabilne efekty pojawiły się po dwóch-trzech tygodniach.