Czy Bisocard obniża ciśnienie krwi?

Tak, Bisocard działa obniżająco na ciśnienie krwi. Bisocard to lek z grupy beta-blokerów, który zawiera substancję czynną o nazwie fumaran bisoprololu (bisoprolol). Leki te mają szerokie zastosowanie w leczeniu różnych chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym nadciśnienia tętniczego.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/bisocard/czy-bisocard-obniza-cisnienie-krwi

Cześć! Czy Bisocard obniża ciśnienie krwi? Mam nadciśnienie i lekarz przepisał mi ten lek, ale nie wyjaśnił dokładnie, jak on działa. Czy rzeczywiście pomaga w obniżeniu ciśnienia, czy działa w jakiś inny sposób? Może ktoś z Was ma doświadczenie z Bisocardem i mógłby się podzielić, jak to wygląda w praktyce? Dzięki!

Tak, Bisocard rzeczywiście obniża ciśnienie krwi, ale robi to w specyficzny sposób. To beta-bloker, co oznacza, że wpływa na receptory beta-adrenergiczne w organizmie, przede wszystkim w sercu. Jego główne działanie polega na „uspokojeniu” serca – zmniejsza częstość bicia serca, obniża siłę skurczu mięśnia sercowego i zmniejsza ilość krwi, jaką serce pompuje w ciągu minuty. Dzięki temu ciśnienie krwi stopniowo spada.

U mnie Bisocard działał świetnie, szczególnie na nadciśnienie wywołane stresem. Zanim zacząłem go brać, moje ciśnienie potrafiło skakać do niebotycznych wartości w chwilach napięcia. Po kilku tygodniach stosowania zauważyłem, że moje serce biło spokojniej nawet w stresujących sytuacjach, a ciśnienie zaczęło się stabilizować. Co ciekawe, zauważyłem też, że ogólnie czuję się bardziej zrelaksowany, bo serce przestało mi „walić” w klatce piersiowej przy każdym zdenerwowaniu.

Warto jednak pamiętać, że Bisocard nie działa tak, jak np. leki moczopędne czy inhibitory konwertazy angiotensyny, które bezpośrednio wpływają na rozszerzenie naczyń krwionośnych. Tutaj obniżenie ciśnienia jest efektem zmniejszenia pracy serca. Dlatego lekarze często łączą go z innymi lekami na nadciśnienie, żeby uzyskać najlepszy efekt.

Jeśli dopiero zaczynasz stosowanie, miej na uwadze, że organizm może potrzebować trochę czasu, żeby się przyzwyczaić. Na początku zdarza się lekkie zmęczenie czy zawroty głowy, zwłaszcza jeśli ciśnienie spadnie za szybko. Warto też regularnie mierzyć ciśnienie, żeby upewnić się, że dawka jest dobrze dobrana.