Po jakim czasie działa Hydroksyzyna?

Hydroksyzyna to lek przeciwlękowy i przeciwhistaminowy, który jest często stosowany do leczenia objawów alergii, lęków i niepokojów, a także do leczenia problemów ze snem. Wchłanianie tego leku przez organizm i początek jego działania zależą od wielu czynników, w tym od stanu zdrowia pacjenta, dawki leku, a także od indywidualnej reakcji organizmu na lek. Czas działania Hydroksyzyny zależy od jej formy, ale zwykle zaczyna działać w ciągu 15 do 60 minut po przyjęciu

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/hydroksyzyna/jak-szybko-dziala-hydroksyzyna

Hej, za kilka dni czeka mnie pierwszy lot samolotem, a bardzo boję się latania. Lekarka przepisała mi hydroksyzynę, żebym mogła się uspokoić przed startem. Zastanawiam się, jak szybko zaczyna działać? Kiedy najlepiej ją wziąć przed lotem? Może ktoś z Was ma doświadczenie z tym lekiem w podobnej sytuacji?

Cześć, rozumiem Twój stres, też kiedyś bardzo bałam się latania! Brałam hydroksyzynę kilka razy przed lotem, i z moich doświadczeń wynika, że najlepiej zażyć ją około 30-40 minut przed startem. Efekt uspokajający zaczyna się pojawiać po pół godzinie, ale pełne działanie może zająć do godziny.

Podczas pierwszego lotu wzięłam 25 mg na około godzinę przed startem i faktycznie poczułam się spokojniejsza. Co prawda lek trochę mnie zamulił, więc jeśli to Twój pierwszy raz, może zacznij od mniejszej dawki (np. 10 mg). Dobrze też mieć coś do picia, bo hydroksyzyna może wysuszać usta.

Trzymam kciuki, żeby Twój lot był spokojny! :blush: Pamiętaj, że najtrudniejszy jest pierwszy raz – potem będzie tylko lepiej! :airplane: