Hydroksyzyna to lek o działaniu uspokajającym, przeciwlękowym i przeciwhistaminowym, stosowany w leczeniu stanów lękowych, napięcia nerwowego oraz alergii. Po podaniu doustnym hydroksyzyna szybko wchłania się z przewodu pokarmowego, a jej działanie rozpoczyna się w zależności od formy leku:
Biorę ją od niedawna na uspokojenie, głównie przed snem, bo od kilku miesięcy mam problem z zasypianiem przez ciągły stres. Zastanawiam się, jak długo działa ten lek? Wydaje mi się, że rano wciąż czuję się trochę zamulona, chociaż w ulotce nie ma nic konkretnego na temat tego, jak długo Hydroksyzyna utrzymuje się w organizmie. Czy ktoś z Was może mi powiedzieć, ile mniej więcej trwa jej działanie i czy to normalne, że rano wciąż czuję jej efekty? Dodam, że biorę dawkę 25 mg.
U mnie działanie uspokajające zaczynało się już po około 30-60 minutach od zażycia, co było bardzo pomocne, jeśli brałem ją wieczorem na wyciszenie przed snem. Jeśli chodzi o czas działania, to jej efekt uspokajający utrzymywał się przez kilka godzin – zazwyczaj od 4 do 6 godzin. Jednak rano, tak jak Ty, też czasami czułem się lekko ospały i miałem wrażenie, że lek wciąż trochę działa. To dlatego, że Hydroksyzyna ma dość długi okres półtrwania – około 20 godzin. To oznacza, że jej stężenie w organizmie stopniowo maleje, ale śladowe ilości mogą być odczuwalne nawet na drugi dzień, zwłaszcza jeśli jesteś wrażliwy na leki.
Kiedy brałem ją regularnie, organizm zaczął się trochę przyzwyczajać i poranne ‘zamulenie’ stało się mniej uciążliwe. Zauważyłem też, że dawka ma znaczenie – przy 10 mg rano czułem się bardziej świeży, a przy 25 mg efekt uspokojenia był mocniejszy, ale trwał dłużej. Może spróbuj porozmawiać z lekarzem o zmniejszeniu dawki, jeśli rano wciąż odczuwasz efekty leku.
Ważne jest też, o której godzinie zażywasz Hydroksyzynę. Ja starałem się brać ją najpóźniej o 20:00, żeby dać sobie wystarczająco dużo czasu na ‘wywietrzenie’ leku z organizmu przed porankiem. Jeśli bierzesz ją tuż przed snem, np. o północy, to efekt może utrzymywać się jeszcze po przebudzeniu.
Na koniec dodam, że Hydroksyzyna jest świetna jako doraźna pomoc, ale jeśli masz problemy ze snem i lękami na dłuższą metę, warto pomyśleć o terapii czy innych metodach radzenia sobie ze stresem.
Biorę Hydroksyzynę już od kilku miesięcy, głównie na lęki i trudności z zasypianiem. Z moich doświadczeń wynika, że faktycznie działa dość szybko – po około 30-60 minutach zaczynam czuć uspokojenie i senność. Jeśli chodzi o czas działania, to u mnie efekt uspokajający trwał zazwyczaj 4-6 godzin, ale lek ma długi okres półtrwania (około 20 godzin), więc jego pozostałości mogą być odczuwalne następnego dnia, zwłaszcza jeśli bierzesz wyższą dawkę.
Przy 25 mg rano często czułem się jeszcze trochę przymulony, zwłaszcza jeśli spałem krócej niż 7-8 godzin. Z czasem organizm trochę się przyzwyczaił i ten efekt zmniejszył się, ale i tak staram się brać Hydroksyzynę najpóźniej o 21:00, żeby nie odczuwać jej działania rano. Możesz spróbować zmniejszyć dawkę do 10-15 mg albo brać ją trochę wcześniej – to może pomóc.
Jeśli Hydroksyzyna sprawia, że rano jesteś zamulona, ale nadal masz problem z zasypianiem, to warto pogadać z lekarzem o innych opcjach. U mnie po pewnym czasie Hydroksyzyna przestała działać tak dobrze jak na początku, więc szukałem innych rozwiązań. Może melatonina albo jakieś inne techniki relaksacyjne przed snem?
Miałam dokładnie to samo – brałam Hydroksyzynę na wieczór, zasypiałam bez problemu, ale rano czułam się jak zombie. Najgorzej było, jak wstawałam wcześnie – czułam się, jakbym miała watę w głowie i ledwo mogłam się skupić na czymkolwiek.
Po kilku tygodniach zauważyłam, że organizm się trochę przyzwyczaja i zamulenie rano jest mniejsze, ale nadal było odczuwalne. Hydroksyzyna niestety działa dość długo, bo jej okres półtrwania to około 20 godzin, więc nawet jeśli główny efekt mija po paru godzinach, to resztki leku dalej krążą po organizmie.
Spróbowałam kilku rzeczy, które mi pomogły:
Brać lek trochę wcześniej, np. o 19-20, a nie tuż przed snem.
Pić więcej wody rano, żeby organizm szybciej się “przepłukał”.
Zmniejszyć dawkę – 10-15 mg działało wystarczająco na sen, ale mniej zamulało rano.
Spróbować innych sposobów na sen – np. olejek lawendowy, medytacja przed snem, unikanie ekranu przed snem (serio pomaga!).
Jeśli nadal rano czujesz się mocno zamulona, może warto pogadać z lekarzem o innej opcji, np. Hydroksyzynie w mniejszej dawce albo o czymś, co działa krócej? U mnie po jakimś czasie zmiana godziny brania i mniejsza dawka bardzo pomogły.