Jaka dawka hydroksyzyny na sen?

Dawkowanie hydroksyzyny na sen może się różnić w zależności od konkretnych potrzeb pacjenta i reakcji na leczenie. Dawkowanie jest zwykle ustalane indywidualnie przez lekarza prowadzącego.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/hydroksyzyna/jaka-dawka-hydroksyzyny-na-sen

Od jakiegoś czasu sięgam regularnie po hydroksyzynę, chociaż pierwotnie była przepisana mojej siostrze do sporadycznego stosowania przy problemach z zasypianiem. Początkowo zażywałam ją tylko okazjonalnie, gdy czułam się źle, ale w ostatnim czasie robię to znacznie częściej. Stosuję ją przed snem, kiedy mam trudności z zaśnięciem, ale także w ciągu dnia, gdy czuję, że emocje zaczynają mnie przytłaczać.

I tutaj zaczyna się problem – dawka, którą zwykle przyjmowałam (około łyżki stołowej), przestała być skuteczna. Zaczęłam zwiększać ilość, czasami do dwóch lub trzech łyżek, co prowadziło do sytuacji, że spałam nawet przez 20 godzin.

Czy ktoś z was miał podobne doświadczenia z hydroksyzyną? Jakie mogą być skutki jej nadmiernego stosowania? Ostatnio zaczęłam się tym martwić, bo chyba trochę przesadziłam. Czy macie jakieś porady albo wiedzę na temat tego, co mi grozi przy takim dawkowaniu? Chętnie dowiem się, jak inni radzą sobie z podobnymi problemami.

Hej! Miałam kiedyś podobny problem z zasypianiem, szczególnie w trudnym okresie, kiedy zmagałam się z depresją. Hydroksyzyna bardzo mi wtedy pomogła – brałam ją regularnie, a na noc dodatkowo stosowałam afobam. Z czasem jednak udało mi się stopniowo odstawić te leki i od dawna niczego nie biorę, co uważam za duży sukces.

Z własnego doświadczenia radziłabym Ci spróbować ograniczyć stosowanie hydroksyzyny. Choć faktycznie daje przyjemne uczucie rozluźnienia i ułatwia zasypianie, to nie jest dobre rozwiązanie na dłuższą metę, ponieważ może prowadzić do uzależnienia. Warto poszukać innych metod na radzenie sobie z problemami ze snem. Mnie pomogła przede wszystkim ciężka praca nad sobą i wprowadzenie zdrowych nawyków. Trzymam kciuki, żeby i Tobie się udało! Powodzenia!