Czy Budezonid to jest steryd?

Tak, budezonid to syntetyczny kortykosteroid, czyli rodzaj sterydu.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/budezonid/czy-budezonid-to-jest-steryd

Mam pytanie, bo coś mnie ostatnio zbiło z tropu. Dowiedziałam się, że Budezonid to steryd, i szczerze mówiąc, trochę mnie to przeraziło. Ja to zawsze myślałam, że sterydy to coś, co biorą kulturyści na siłce albo ludzie, którzy chcą szybko przybrać na masie. A tu proszę – inhalator, który stosuję na astmę, też ma być sterydem? Teraz się zastanawiam: czy to znaczy, że będę mieć jakieś skutki uboczne jak od tych „siłownianych” sterydów? Może ktoś z Was ma podobne doświadczenia i może rozwiać moje wątpliwości?

Wiesz co, ja miałam dokładnie to samo, jak usłyszałam, że Budezonid to steryd. Myślałam: „O nie, zaraz mi się mięśnie będą pompować jak na sterydach, a na twarzy wyskoczy mi coś dziwnego!” Ale powiem Ci, że to kompletnie inne sterydy. Te, o których mówisz – te z siłki – to anaboliczne, a w tym inhalatorze masz coś, co działa tylko miejscowo i raczej cichutko sobie robi porządek z Twoimi płucami.

Powiem Ci, że na początku byłam bardzo sceptyczna. Bałam się, że to mnie „przestawi” na coś dziwnego w organizmie. Ale teraz, po roku stosowania, mogę powiedzieć jedno: życie z astmą jest łatwiejsze. Nie ma nagłych ataków, nie duszę się jak kiedyś po wejściu na schody, a wieczorami w końcu mogę zasnąć bez tego świadu w klatce piersiowej.

Pamiętam, jak kiedyś rozmawiałam z moją ciocią, która miała podobne lęki co ja. Ona z kolei bała się, że sterydy sprawią, że będzie puchnąć na twarzy. I wiesz co? Nic z tych rzeczy. Dziś się śmieje, że ten jej strach był większy niż sama choroba.

Więc powiem Ci tak: jak już się przestaniesz martwić tym, że to steryd, to odetchniesz – dosłownie i w przenośni. Najważniejsze to się nie nakręcać, bo te nasze wyobrażenia czasem są gorsze niż rzeczywistość.

Trzymaj się i głowa do góry! Wszystko będzie dobrze. :blush: