Po jakim czasie działa Budezonid?

Budezonid zaczyna działać w ciągu kilku godzin od podania, ale pełny efekt terapeutyczny osiąga się zazwyczaj po 1–2 tygodniach regularnego stosowania.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/budezonid/po-jakim-czasie-dziala-budezonid

Mam pytanie do osób, które używają Budezonidu. Od kilku dni stosuję go w inhalacjach na astmę, ale jakoś nie czuję wielkiej poprawy. Niby trochę lepiej mi się oddycha, ale spodziewałam się czegoś bardziej spektakularnego. Może ja coś źle robię? Po jakim czasie zaczęliście widzieć efekty? I czy jest jakaś różnica w działaniu rano czy wieczorem? Będę wdzięczna za każdą radę, bo trochę mnie to stresuje.

U mnie było tak, że na początku też nie widziałam efektów od razu, więc wiem, jak to może być frustrujące. W sumie, jak zaczęłam inhalacje Budezonidem, to pierwsze delikatne zmiany zauważyłam po jakichś 4–5 dniach. To była bardziej taka subtelna poprawa – mniej świszczący oddech, mniejsza zadyszka po schodach. Ale prawdziwy „wow efekt” pojawił się dopiero po około dwóch tygodniach. Więc spokojnie, daj sobie czas.

Pamiętam, jak lekarz mi tłumaczył, że Budezonid to nie jest lek, który działa jak „magiczną różdżką”. On potrzebuje czasu, żeby wyciszyć stan zapalny w oskrzelach. Ważne, żeby stosować go regularnie, nawet jak się wydaje, że nie działa. No i najważniejsze: technika inhalacji! Ja na początku źle używałam inhalatora i dopiero jak koleżanka, która też ma astmę, mi pokazała, jak to robić porządnie, to zaczęło być lepiej. Może zapytaj swojego lekarza albo farmaceutę, czy na pewno wszystko robisz dobrze – czasem takie drobiazgi robią ogromną różnicę.

I jeszcze coś: u mnie wieczorne inhalacje działały lepiej, bo rano zawsze się spieszyłam i robiłam to na szybko. Wieczorem miałam więcej spokoju, mogłam się skupić i oddychać spokojnie. Może spróbuj też w różnych porach, żeby sprawdzić, co Ci bardziej odpowiada.

Trzymaj się i nie martw, na pewno będzie lepiej! Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania, to śmiało pisz, bo przerabiałam to wszystko na własnej skórze.

Mam podejrzenie astmy i dostałam leki, w tym Budezonid w kapsułkach do inhalacji. Czy poprawa oddychania pojawia się od razu po przyjęciu dawki, czy trzeba stosować go przez kilka dni, zanim zacznie działać?
To mój pierwszy raz z tym wszystkim… :unamused:

Jeśli chodzi o sterydy wziewne, takie jak Budezonid, to potrzebują czasu, żeby zadziałać. Stopniowo wygaszają stan zapalny w oskrzelach, więc poprawa nie jest natychmiastowa.

Niestety, działają tylko wtedy, gdy je stosujesz – po odstawieniu objawy mogą wrócić. Ale jest też pewien pozytyw: jeśli diagnoza astmy się potwierdzi, znajdziesz się “wyżej” w kolejce do szczepień, bo astma należy do chorób zwiększających priorytet. Może to Cię choć trochę pocieszy :slightly_smiling_face: