Czy Clemastinum jest na suchy kaszel?

W przypadku suchego kaszlu, który jest często wynikiem podrażnienia dróg oddechowych, Clemastinum może być pomocne tylko jeśli przyczyną tego podrażnienia jest alergia.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/clemastinum/czy-clemastinum-jest-na-suchy-kaszel

Od tygodnia mam masakrę, kaszel taki, że aż mnie w nocy budzi, gardło mam jak pustynia, a oddechu złapać nie mogę. Lekarka przepisała mi Clemastinum na alergię, bo mam wieczny katar i swędzenie oczu, ale zastanawiam się, czy to pomoże też na ten kaszel? Może ktoś z was miał podobny problem? Dajcie znać, bo już nie wiem, co robić. :weary:

Ja brałam Clemastinum kiedyś, ale bardziej na alergię niż na kaszel, więc nie wiem, czy to tak typowo na suchy kaszel działa. Ale! Powiem Ci tak – u mnie kaszel w nocy był właśnie od alergii. Miałam taką jazdę, że jak tylko zaczynała się wiosna, to kichałam i kaszlałam jak opętana. Gardło mnie drapało, kaszel był suchy i taki duszący, że myślałam, że się uduszę.

Zaczęłam brać Clemastinum i trochę mi pomogło, ale to bardziej na zasadzie, że złagodziło inne objawy alergii, a przez to kaszel też jakby ucichł. Tylko musisz wiedzieć, że ten lek potrafi usypiać jak dobry serial po obiedzie. :smile: Ja zawsze brałam go wieczorem, bo jak wzięłam raz rano, to ledwo dałam radę dotrzeć do pracy.

A jeśli Twój kaszel nie jest z alergii, to chyba Clemastinum nie załatwi sprawy. Moja sąsiadka miała podobny suchy kaszel, ale okazało się, że to od refluksu. Lekarz jej powiedział, że kwasy żołądkowe podrażniają gardło i dlatego kaszle, a nie od żadnej alergii. Więc ona musiała brać coś na refluks, a nie na alergię.

Może spróbuj na początek jakiegoś syropu na suchy kaszel z apteki, typu na dekstrometorfanie, żeby trochę to złagodzić, a Clemastinum bierz, jeśli rzeczywiście alergia jest w grze. Ale jak po kilku dniach nie przejdzie, to idź do lekarza, bo czasem taki suchy kaszel potrafi być oznaką czegoś więcej.