Czy Clemastinum rozszerza oskrzela?

Clemastinum jest lekiem przeciwhistaminowym pierwszej generacji, który jest stosowany głównie w leczeniu objawów alergii. Jego głównym celem jest blokowanie receptorów histaminowych H1, co prowadzi do złagodzenia objawów alergicznych takich jak kichanie, świąd czy zaczerwienienie skóry.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/clemastinum/czy-clemastinum-rozszerza-oskrzela

Czy Clemastinum działa jakoś na oskrzela? Ostatnio córka (7 lat) miała epizod mocnego kaszlu i duszności, co w połączeniu z jej alergią wywołało niezłą panikę w domu. Zastanawiam się, czy Clemastinum może jakoś pomóc w takich sytuacjach, czy to jednak nie działa w ten sposób. Jakie macie doświadczenia z tym lekiem w kontekście problemów z oddychaniem?

U mnie było podobnie z synem, który ma 8 lat i alergię na pyłki – wiosna to u nas sezon na kaszel i ciągłe kichanie, a czasem, jak coś mocniej podrażni, pojawia się wręcz duszność. Pamiętam, jak raz podczas weekendowego spaceru w lesie zaczął się dusić tak, że myślałam, że od razu lecimy na ostry dyżur. Miałam wtedy Clemastinum pod ręką, bo zawsze biorę je na takie „awaryjne sytuacje”. Podałam mu, ale szczerze? Nie czułam, żeby to jakoś szczególnie zadziałało na oskrzela.

Z moich doświadczeń Clemastinum działa bardziej na objawy alergii, takie jak swędzenie, łzawienie oczu czy ten upiorny wodnisty katar. Wiesz, na te drobniejsze objawy jest super – zwłaszcza gdy dziecko nieustannie pociera nos albo budzi się w nocy, bo wszystko go swędzi. Ale jeśli chodzi o oskrzela i duszności, to raczej cudów nie robi.

Miałam jednak sytuację, że po podaniu Clemastinum syn uspokoił się na tyle, że przestał wpadać w panikę, a jak wiadomo, stres tylko pogarsza oddychanie. Myślę, że to była bardziej kwestia uspokojenia niż samego leku, ale hej – liczy się efekt, prawda?

Co ciekawe, zauważyłam też, że po Clemastinum czasem robi się trochę senny, co akurat w naszej rodzinie bywa zbawieniem – zwłaszcza wieczorem, gdy już wszyscy mamy dość kichania i krzyków. Więc jeśli szukasz czegoś, co pomoże bardziej na alergię niż typowe problemy z oskrzelami, to moim zdaniem warto, ale w przypadku poważniejszych duszności szukałabym czegoś innego.