Czy Clemastinum można brać na noc?

Tak, Clemastinum można przyjmować na noc

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/clemastinum/czy-clemastinum-mozna-brac-na-noc

Mam pytanie do was, bo ostatnio coś się zastanawiam nad Clemastinum. Czy któraś z was bierze ten lek na noc? Lekarz przepisał mi go na alergię, bo mam ciągły katar i swędzenie oczu, ale jak biorę rano, to chodzę półprzytomna cały dzień. Ledwo w pracy wytrzymuję. Myślałam, żeby brać go wieczorem, ale nie wiem, czy to dobry pomysł. Może któraś ma z tym doświadczenie? Jak to u was działa? Z góry dzięki za odpowiedzi!

Wiesz co, ja zawsze brałam go na noc i moim zdaniem to był strzał w dziesiątkę. Jak kiedyś wzięłam rano, to serio myślałam, że zasnę na siedząco w autobusie. W pracy byłam jak zombie, więc nie polecam. :sweat_smile:

Lekarz mi mówił, że Clemastinum często usypia, bo to stara generacja leków przeciwhistaminowych, więc jak najbardziej można brać wieczorem. I u mnie to się super sprawdzało – na noc brałam tabletkę, po godzinie byłam śpiąca, ale jak się wyspałam, to rano czułam się w miarę normalnie. Katar przestał mnie budzić w nocy, a oczy przestały swędzieć, więc przynajmniej sen miałam spokojniejszy.

Moja sąsiadka, Anka, też miała podobny problem, bo dzieciaki ją męczyły w dzień, a ona po Clemastinum rano nie dawała rady ogarniać. Jak przeszła na wieczorne dawkowanie, to mówiła, że wreszcie ma spokój, a alergia ją tak nie męczy. Ale dodam, że trzeba uważać – jak się bierze Clemastinum wieczorem i idzie się spać, to lepiej nie planować, że zaraz po przebudzeniu będziesz na pełnych obrotach. Czasem trochę ciężko rano się obudzić, jakby ta senność jeszcze chwilę się ciągnęła.