Czy Co-Valsacor jest moczopędny?

Co-Valsacor, znany również pod nazwą chemiczną valsartan, nie jest lekiem moczopędnym. Jest to lek z grupy antagonistów receptora angiotensyny II (ARBs), który jest stosowany głównie w leczeniu wysokiego ciśnienia krwi (nadciśnienia tętniczego) oraz w niektórych przypadkach niewydolności serca. Jego działanie polega na rozszerzaniu naczyń krwionośnych poprzez blokowanie działania angiotensyny II, hormonu, który powoduje ich zwężanie.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/co-valsacor/czy-co-valsacor-jest-moczopedny/

Czy Co-Valsacor działa moczopędnie? Bo lekarz mi powiedział tylko, że na ciśnienie, a ja mam wrażenie, że trochę mnie „odwadnia”. Ktoś coś?

Myślałem, że to tylko coś na rozszerzenie naczyń. A tu zonk, bo w składzie jest składnik moczopędny. I to czuć, szczególnie pierwsze dni.

U mnie było tak, że przez pierwszy tydzień więcej chodziłem do łazienki i miałem lekkie zawroty głowy przy szybkim wstawaniu. Okazało się, że to przez spadek ciśnienia i trochę przez to, że organizm traci więcej wody. Zacząłem pić trochę więcej płynów (ale bez przesady) i się unormowało.

Mój tata też to bierze i mówi, że to właśnie dlatego trzeba brać rano. Także tak – działa moczopędnie, tylko to nie jest jakiś „mocny odwadniacz”, bardziej element działania na ciśnienie. Jak coś Cię niepokoi, to obserwuj, ale u większości ludzi to normalna reakcja na początku.