Opinie Co-Valsacor

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Co-Valsacor w leczeniu nadciśnienia tętniczego? Czy po włączeniu terapii zauważyliście wyraźną poprawę kontroli ciśnienia – na przykład stabilniejsze pomiary w domu, mniej „skoków” ciśnienia w ciągu dnia albo lepsze samopoczucie? Czy połączenie walsartanu z hydrochlorotiazydem okazało się u Was skuteczniejsze niż stosowanie jednego leku na ciśnienie? Interesuje mnie też, czy odczuliście dodatkowe korzyści, takie jak zmniejszenie obrzęków, mniejsze bóle głowy związane z nadciśnieniem czy poprawę wydolności przy wysiłku. A jak wyglądała kwestia działań niepożądanych? Czy pojawiły się zawroty głowy (zwłaszcza na początku leczenia), osłabienie, częstsze oddawanie moczu, spadki ciśnienia przy wstawaniu albo problemy z poziomem potasu czy sodu w badaniach krwi?

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Biorę Co-Valsacor od około 8 miesięcy i mogę napisać ze swojego doświadczenia, że u mnie naprawdę zrobił robotę. Wcześniej brałam jeden lek na ciśnienie i niby coś tam działał, ale dalej miałam skoki po 150–160 i bóle głowy pod wieczór. Lekarz zmienił mi na Co-Valsacor i po około 2–3 tygodniach ciśnienie zaczęło się stabilizować. Teraz najczęściej mam w granicach 125–135 i czuję się dużo spokojniej. Na początku trochę częściej chodziłam do toalety, zwłaszcza rano po tabletce, ale wiedziałam, że to przez ten składnik moczopędny. Miałam też lekkie zawroty głowy przy szybkim wstawaniu z łóżka, ale to minęło po kilku dniach. Teraz biorę codziennie rano i już weszło mi to w nawyk – kawa, tabletka, śniadanie i jadę do pracy. Najważniejsze dla mnie jest to, że nie czuję takich „uderzeń” ciśnienia jak kiedyś. Wcześniej potrafiłam nagle poczuć pulsowanie w głowie i niepokój, teraz tego nie mam. Oczywiście kontroluję ciśnienie w domu, bo wiem, że to lek na stałe, a nie na chwilę.