Tak, lek Concor, którego głównym składnikiem jest bisoprolol, obniża tętno. Jest to lek z grupy beta-blokerów, które działają poprzez blokowanie działania hormonów, takich jak adrenalina, na receptory beta w sercu.
Niedawno mój lekarz przepisał mi Concor na nadciśnienie, a jednocześnie już biorę Mounjaro na cukrzycę typu 2. Zastanawiam się, czy Concor obniża puls? Czy ktoś ma doświadczenia z tymi lekami razem? Jakie efekty zauważyliście? Dzięki za pomoc!
Zauważyłem, że Concor rzeczywiście obniża mój puls. Kiedy zacząłem go brać, miałem puls około 80 uderzeń na minutę, a teraz jest bardziej w okolicach 60-65. Na początku trochę się martwiłem, czy to normalne, ale po konsultacji z lekarzem wszystko się wyjaśniło.
Co do połączenia z Mounjaro, u mnie nie było żadnych problemów. Mounjaro pomaga mi kontrolować poziom cukru i wspiera utratę wagi, a Concor stabilizuje ciśnienie i spowalnia serce, co jest dla mnie ważne. Oczywiście, warto monitorować puls i ciśnienie regularnie, zwłaszcza na początku terapii.
Miałem też lekkie zmęczenie i czasem czułem się trochę ospały, ale po kilku tygodniach organizm się przyzwyczaił. Jeśli zdecydujesz się na Concor, pilnuj, żeby nie robić nagłych zmian w aktywności fizycznej i dbaj o odpowiednią dietę. Jeśli zauważysz, że puls spada za bardzo lub pojawią się inne niepokojące objawy, koniecznie skontaktuj się z lekarzem.