Lek Concor, jako beta-bloker, nie powinien być nagle przerwany bez konsultacji z lekarzem prowadzącym. Nagłe odstawienie Concor może prowadzić do nasilenia objawów choroby serca, takich jak ból w klatce piersiowej, zawał serca, czy nawet zwiększyć ryzyko nagłego zgonu.
Cześć wszystkim! Niedawno mój lekarz zaproponował mi odstawienie Concoru, ponieważ zmieniłem terapię na inny lek. Zastanawiam się, jakie mogą być skutki uboczne odstawienia Concoru? Czy ktoś z Was miał takie doświadczenia? Jak sobie radziliście? Dzięki za pomoc!
Cześć! Ja też musiałem odstawiać Concor kilka miesięcy temu i chciałem się podzielić swoim doświadczeniem.
Na początku zauważyłem gwałtowny wzrost ciśnienia krwi. Miałem wcześniej dobrze kontrolowane nadciśnienie dzięki Concorowi, więc odstawienie leku spowodowało, że moje ciśnienie zaczęło szybko rosnąć. Musiałem szybko reagować i skonsultować się z lekarzem, który wprowadził stopniowe zmniejszanie dawki zamiast nagłego odstawienia. To naprawdę pomogło uniknąć poważniejszych problemów.
Przyspieszenie akcji serca to kolejny efekt, który się pojawił. Moje serce zaczęło bić szybciej niż zwykle, co było dość niepokojące. Na początku byłem trochę zestresowany, ale po kilku dniach, kiedy organizm zaczął się przyzwyczajać do mniejszej dawki leku, objawy nieco ustąpiły.
Czułem się też bardziej zmęczony i miałem zawroty głowy. To chyba wynikało z nagłej zmiany w terapii. Starannie pilnowałem, aby pić dużo wody i unikać gwałtownych ruchów, co pomagało mi radzić sobie z zawrotami.
Nasilenie objawów dusznicy bolesnej było jednym z najgorszych efektów ubocznych. Miałem kilka przypadków bólu w klatce piersiowej, co bardzo mnie niepokoiło. Dzięki wsparciu lekarza udało się to opanować, ale było to naprawdę trudne przejście.
Najważniejsze, czego się nauczyłem, to:
Nie odstawiać leku nagle – zawsze robić to pod kontrolą lekarza.
Regularnie monitorować ciśnienie krwi – to bardzo ważne, aby szybko reagować na wszelkie zmiany.
Słuchać swojego ciała – jeśli coś niepokoi, od razu skonsultować się z lekarzem.
Oczywiście, każdy organizm reaguje inaczej, więc Twoje doświadczenia mogą się różnić. Najlepiej jest ściśle współpracować z lekarzem podczas odstawiania Concoru, aby minimalizować ryzyko niepożądanych skutków. Trzymam kciuki, żeby wszystko poszło u Ciebie gładko!