Po jakim czasie zaczyna działać Concor?

Concor, którego głównym składnikiem jest bisoprolol, zaczyna działać kilka godzin po podaniu, ale pełne efekty lecznicze mogą nie być widoczne aż do 1-2 tygodni regularnego stosowania. Jest to spowodowane tym, że bisoprolol działa przez zahamowanie aktywności receptorów beta-adrenergicznych, które są kluczowym elementem w regulacji ciśnienia krwi i częstości pracy serca.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/concor/po-jakim-czasie-zaczyna-dzialac-concor

Cześć wszystkim! Niedawno mój lekarz przepisał mi Concor na nadciśnienie, a jednocześnie już biorę Mounjaro na cukrzycę typu 2. Zastanawiam się, po jakim czasie Concor zaczyna działać? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi lekami razem? Dzięki za pomoc!

@Ogrodnik12 Hej! Ja też od niedawna biorę Concor razem z Mounjaro. Pierwsze efekty Concoru zauważyłem już po kilku dniach – moje ciśnienie trochę się obniżyło i czułem się mniej zmęczony. Oczywiście, każdy organizm reaguje inaczej, ale u mnie pełny efekt terapeutyczny osiągnąłem po około tygodniu regularnego stosowania.

Co do łączenia obu leków, u mnie nie było żadnych problemów. Ważne było, żeby pilnować dawkowania i regularnie mierzyć ciśnienie oraz poziom cukru. Na początku byłem trochę zaniepokojony, czy to nie wpłynie na siebie negatywnie, ale wszystko poszło gładko. Jeśli masz jakieś wątpliwości, najlepiej skonsultuj się z lekarzem, ale u mnie działa to całkiem dobrze. Trzymaj się zdrowo!