Czas stosowania leku Controloc powinien być określony przez lekarza i może różnić się w zależności od diagnozy, ale często stosuje się go przez kilka tygodni do kilku miesięcy; w niektórych przypadkach terapia może być długoterminowa.
Lekarz przepisał mi go na refluks i zgagę, bo miałem straszne pieczenie w przełyku i ciągłe odbijanie po jedzeniu. Biorę Controloc 40 mg już jakieś 3 tygodnie i faktycznie jest dużo lepiej, ale zacząłem się zastanawiać jak długo można brać ten lek.
Trochę się naczytałem w internecie różnych rzeczy i jedni piszą, że to tylko na kilka tygodni, inni że ludzie biorą go miesiącami albo nawet latami. Nie ukrywam, że trochę mnie to zastanawia, bo nie chciałbym się potem dowiedzieć, że brałem coś za długo.
Jak to wygląda u Was? Jak długo braliście Controloc i czy ktoś z Was brał go naprawdę długo? Chętnie poczytam prawdziwe historie, bo wiadomo jak jest – teoria teorią, a życie pokazuje co innego.
U mnie historia z Controloc zaczęła się jakieś dwa lata temu. Najpierw myślałem, że mam zwykłą zgagę od stresu i kawy, ale z czasem było coraz gorzej. Pieczenie w przełyku, odbijanie, czasami nawet w nocy się budziłem z takim uczuciem jakby mi coś paliło w gardle.
Lekarz przepisał mi Controloc 40 mg na miesiąc i powiedział, że zobaczymy jak organizm zareaguje. Po tygodniu była ogromna poprawa. Zgaga praktycznie zniknęła.
Finalnie brałem go około dwóch miesięcy, potem zmniejszyłem dawkę i odstawiłem. Teraz biorę tylko sporadycznie jak mi refluks wraca. Kolega z pracy bierze ten lek chyba już z pół roku, bo ma poważniejszy refluks, więc z tego co widzę wszystko zależy od przypadku.
Ja brałem Controloc prawie rok, więc mogę coś powiedzieć z własnego doświadczenia. U mnie zaczęło się od zapalenia żołądka i ciągłego bólu w nadbrzuszu. Do tego zgaga praktycznie codziennie.
Na początku miałem brać lek 4 tygodnie, ale po odstawieniu objawy wróciły. Lekarz powiedział wtedy, że przy refluksie czasem trzeba brać lek dłużej, tylko w mniejszej dawce.
Skończyło się na tym, że przez kilka miesięcy brałem 20 mg dziennie. Żołądek się uspokoił i dopiero wtedy udało mi się stopniowo odstawić. Z tego co wiem sporo osób bierze takie leki naprawdę długo, szczególnie jak mają przewlekły refluks.
U mnie najważniejsza była zmiana diety – mniej kawy, mniej tłustego jedzenia i późnych kolacji. Sam Controloc dużo pomógł, ale styl życia też robi ogromną różnicę.
Ja mam trochę inną historię. Controloc biorę już ponad dwa lata, bo mam bardzo upierdliwy refluks. Jak tylko odstawię lek na dłużej, zgaga wraca prawie od razu.
Lekarz powiedział mi wprost, że u niektórych osób niestety tak to wygląda i trzeba brać lek długoterminowo w małej dawce. U mnie to jest 20 mg dziennie i dzięki temu mogę normalnie funkcjonować.
Znam też dwie osoby z rodziny, które biorą podobne leki na żołądek latami. Jedna ma wrzody, druga refluks i też praktycznie cały czas jest na takich lekach.
Nie powiem, trochę mnie to na początku stresowało, bo człowiek zawsze się boi brać coś długo. Ale z drugiej strony jak przypomnę sobie jak wyglądało moje życie przed Controloc, to wolę już brać jedną tabletkę dziennie niż znowu męczyć się z pieczeniem w przełyku.