Czy Dalacin C pomaga na ból zęba?

Miałam prawie identyczną sytuację – ropień przy dolnej szóstce, silny ból, opuchlizna i to uczucie, że zaraz eksploduje Ci cała połowa twarzy. Dentysta przepisał mi wtedy Dalacin C 300 mg, do brania co 8 godzin przez 5 dni. No i przyznam szczerze – pierwszego dnia nie czułam żadnej ulgi, ból był dalej taki sam, mocny, pulsujący. Już zaczęłam wątpić, czy to w ogóle coś pomoże.

Dopiero po drugim dniu poczułam lekką poprawę – ból nadal był, ale już mniej intensywny, jakby ucisk się trochę zmniejszył. Trzeciego dnia opuchlizna zaczęła się cofać i w końcu mogłam zjeść coś bardziej konkretnego niż tylko jogurt. U mnie działało to powoli, ale systematycznie. Ważne jest to, żeby brać antybiotyk regularnie, o tych samych porach i nie przerywać, nawet jeśli wydaje się, że już lepiej.

Ale – i to jest bardzo ważne – Dalacin nie rozwiąże problemu, jeśli ropa siedzi głęboko i nie ma ujścia. U mnie dopiero po otwarciu zęba i oczyszczeniu kanałów wszystko się uspokoiło na dobre. Antybiotyk trochę “przytłumił” stan zapalny, ale ostateczne rozwiązanie to była interwencja dentysty. Dlatego nie czekaj zbyt długo – jeśli po 2–3 dniach nie czujesz żadnej różnicy, koniecznie wróć do dentysty. Może trzeba zmienić antybiotyk albo od razu działać mechanicznie.

A żeby przetrwać te dni w bólu, to ja sobie pomagałam jak mogłam – płukanki z szałwii i rumianku (letnie, nie gorące!), zimne kompresy na policzek i ibuprofen co 6 godzin. Nie rozwiązuje problemu, ale pomaga nie zwariować.