Czy Dalacin C pomaga na ból zęba?

U mnie dolna szóstka, opuchlizna jak bania i ból, którego się nie da opisać. Dentysta dał mi Dalacin i powiedział, że „za kilka dni będzie lepiej”. No i oczywiście – czekałam, czekałam… i dopiero trzeciego dnia poczułam, że coś się ruszyło. Ale ból nie zniknął całkowicie, tylko jakby się przytłumił.

Prawda jest taka, że Dalacin C działa, ale nie na ból sam w sobie, tylko na infekcję. A ropień to taki typowy przypadek, że nawet najlepszy antybiotyk nie pomoże na 100%, dopóki dentysta nie oczyści miejsca zakażenia – albo przez nacięcie, albo przez otwarcie zęba i leczenie kanałowe. Antybiotyk może spowolnić rozwój bakterii, zmniejszyć stan zapalny i pozwolić organizmowi trochę się ogarnąć, ale to i tak tylko etap w leczeniu, nie finał.

U mnie dodatkowo pojawiły się skutki uboczne – ból brzucha, lekkie zawroty głowy i dziwny posmak w ustach, taki metaliczny. Zaczęłam brać probiotyki i piłam dużo kefiru, bo żołądek był na granicy wytrzymałości. Ale jakoś przetrwałam.

Więc tak z doświadczenia: jeśli po 48–72 godzinach nie widzisz poprawy, to koniecznie idź do dentysty raz jeszcze. Może ropa się zamknęła i nie ma ujścia, a wtedy nawet najlepszy antybiotyk nie poradzi sobie bez pomocy mechanicznej. Nie czekaj, bo ropień może przejść głębiej – do kości, szczęki, albo co gorsza, zacząć się rozprzestrzeniać dalej.