Nie, Diaprel MR nie jest zalecany do przyjmowania na noc. Lek ten, zawierający gliklazyd jako substancję czynną, jest przepisywany głównie w celu kontrolowania poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Optymalne działanie Diaprel MR osiąga się, gdy jest przyjmowany raz dziennie, w czasie śniadania. Dawkowanie w ten sposób zapewnia lepszą kontrolę glikemii w ciągu dnia, kiedy aktywność fizyczna i spożycie pokarmów mogą wpływać na poziom cukru we krwi.
Mam pytanie do osób, które biorą Diaprel MR na cukrzycę typu 2. Lekarz powiedział mi, żebym brała go rano do śniadania, ale ostatnio kolega z pracy mówił, że on bierze czasem na noc i też jest ok. I teraz sama już nie wiem jak to z tym jest. Czy Diaprel można brać na noc, czy raczej powinno się go brać rano? Macie jakieś doświadczenia z tym lekiem?
Na początku też trochę kombinowałam z godziną brania, bo różnie bywało z porankami. Czasem zapominałam rano i zdarzyło mi się wziąć tabletkę wieczorem.
I szczerze mówiąc u mnie to nie był najlepszy pomysł. Parę razy w nocy budziłam się taka cała spocona, ręce mi się trzęsły i było mi słabo. Myślałam, że coś z sercem albo że to stres. Dopiero jak zmierzyłam cukier to wyszedł bardzo niski.
Potem na kontroli powiedziałam o tym diabetologowi i on od razu zapytał o której biorę Diaprel. Jak usłyszał, że czasem wieczorem, to powiedział, że raczej powinno się brać rano przy śniadaniu, bo wtedy lek działa w ciągu dnia kiedy jemy posiłki.
Od tamtej pory biorę zawsze rano i już takich nocnych historii nie miałam. Cukry też mam stabilniejsze. Więc z mojego doświadczenia na noc raczej bym nie brała, chyba że ktoś ma inaczej ustawione leczenie.
U mnie trochę inna historia, bo Diaprel MR dostał mój mąż, ja tylko z boku to obserwuję. On ma cukrzycę od kilku lat i bierze różne leki, najpierw była sama metformina, a później właśnie doszedł Diaprel.
Lekarz od razu powiedział, żeby brać rano razem ze śniadaniem. Mąż kiedyś zapomniał rano i wziął dopiero wieczorem, bo stwierdził że szkoda dawki. I powiem tak – następnego dnia rano czuł się strasznie dziwnie, taki osłabiony, trochę go ręce trzęsły.
Nie wiem czy to był akurat efekt tego, ale później diabetolog powiedział, że ten lek działa długo i raczej nie powinno się go brać przed snem, bo może obniżyć cukier w nocy. A w nocy człowiek przecież nie je i trudniej to wyłapać.