Czy Diaprel można brać na noc?

Nie, Diaprel MR nie jest zalecany do przyjmowania na noc. Lek ten, zawierający gliklazyd jako substancję czynną, jest przepisywany głównie w celu kontrolowania poziomu cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Optymalne działanie Diaprel MR osiąga się, gdy jest przyjmowany raz dziennie, w czasie śniadania. Dawkowanie w ten sposób zapewnia lepszą kontrolę glikemii w ciągu dnia, kiedy aktywność fizyczna i spożycie pokarmów mogą wpływać na poziom cukru we krwi.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/diaprel-mr/czy-diaprel-mozna-brac-na-noc/

Mam pytanie do osób, które biorą Diaprel MR na cukrzycę typu 2. Lekarz powiedział mi, żebym brała go rano do śniadania, ale ostatnio kolega z pracy mówił, że on bierze czasem na noc i też jest ok. I teraz sama już nie wiem jak to z tym jest. Czy Diaprel można brać na noc, czy raczej powinno się go brać rano? Macie jakieś doświadczenia z tym lekiem?

Na początku też trochę kombinowałam z godziną brania, bo różnie bywało z porankami. Czasem zapominałam rano i zdarzyło mi się wziąć tabletkę wieczorem.

I szczerze mówiąc u mnie to nie był najlepszy pomysł. Parę razy w nocy budziłam się taka cała spocona, ręce mi się trzęsły i było mi słabo. Myślałam, że coś z sercem albo że to stres. Dopiero jak zmierzyłam cukier to wyszedł bardzo niski.

Potem na kontroli powiedziałam o tym diabetologowi i on od razu zapytał o której biorę Diaprel. Jak usłyszał, że czasem wieczorem, to powiedział, że raczej powinno się brać rano przy śniadaniu, bo wtedy lek działa w ciągu dnia kiedy jemy posiłki.

Od tamtej pory biorę zawsze rano i już takich nocnych historii nie miałam. Cukry też mam stabilniejsze. Więc z mojego doświadczenia na noc raczej bym nie brała, chyba że ktoś ma inaczej ustawione leczenie.

U mnie trochę inna historia, bo Diaprel MR dostał mój mąż, ja tylko z boku to obserwuję. On ma cukrzycę od kilku lat i bierze różne leki, najpierw była sama metformina, a później właśnie doszedł Diaprel.

Lekarz od razu powiedział, żeby brać rano razem ze śniadaniem. Mąż kiedyś zapomniał rano i wziął dopiero wieczorem, bo stwierdził że szkoda dawki. I powiem tak – następnego dnia rano czuł się strasznie dziwnie, taki osłabiony, trochę go ręce trzęsły.

Nie wiem czy to był akurat efekt tego, ale później diabetolog powiedział, że ten lek działa długo i raczej nie powinno się go brać przed snem, bo może obniżyć cukier w nocy. A w nocy człowiek przecież nie je i trudniej to wyłapać.