Diaprel MR może powodować przyrost masy ciała, ponieważ zwiększa wydzielanie insuliny, a insulina sprzyja magazynowaniu energii w organizmie. Nie u wszystkich pacjentów występuje tycie, ale u części osób masa ciała może stopniowo wzrosnąć.
Od kilku miesięcy biorę Diaprel MR na cukrzycę typu 2 i mam takie pytanie do osób, które też go stosują. Czy zauważyliście, że po tym leku można przytyć? Mam wrażenie, że odkąd zaczęłam go brać to jakoś szybciej łapię kilogramy, mimo że staram się jeść w miarę normalnie. Nie wiem czy to przez lek, wiek czy może coś innego. Jak to wygląda u Was? Czy Diaprel powoduje tycie, czy raczej to tylko przypadek?
Diaprel MR biorę już ponad rok, wcześniej miałam tylko metforminę, ale cukry dalej były za wysokie i lekarz dołożył właśnie ten lek.
Na początku byłam zadowolona, bo cukry się poprawiły. Rano miałam wcześniej nawet 160–170, a po jakimś czasie zeszły do okolic 110–120. Problem w tym, że po kilku miesiącach zauważyłam, że waga zaczęła powoli iść w górę. Najpierw 2 kg, potem kolejne.
Myślałam, że może jem więcej, ale szczerze mówiąc dieta była podobna. Dopiero później na jednej z wizyt diabetolog powiedział mi, że niektóre leki na cukrzycę mogą sprzyjać tyciu, bo zwiększają poziom insuliny w organizmie.
U mnie było też tak, że jak cukier spadał za bardzo to robiłam się strasznie głodna i od razu coś jadłam – baton, kanapkę, cokolwiek żeby się lepiej poczuć. I tak się pewnie trochę kalorii nazbierało.
Teraz pilnuję bardziej jedzenia i staram się więcej chodzić na spacery. Waga już tak nie rośnie, ale fakt jest taki, że po Diaprelu łatwiej u mnie o dodatkowe kilogramy.
U mnie trochę inaczej to wyglądało, dlatego też napiszę. Diaprel MR biorę od około dwóch lat, bo metformina sama już nie dawała rady. Też się na początku bałam, że przytyję, bo dużo osób tak pisze.
Na szczęście u mnie waga raczej stoi w miejscu. Może pół kilo w jedną czy drugą stronę, ale nic dużego. Tylko ja od początku miałam tak, że lekarz mnie bardzo pilnował z dietą i ruchem.
Chodzę codziennie na spacery z psem, staram się nie jeść słodyczy i kolacje jem raczej lekkie. Moja sąsiadka też ma cukrzycę i też bierze Diaprel i ona mówiła, że przytyła jakieś 5 kg. Więc chyba dużo zależy od organizmu.
Z tego co słyszałam od lekarza i od innych osób z cukrzycą, ten lek sam w sobie nie u każdego powoduje tycie, ale może trochę sprzyjać temu jeśli ktoś zaczyna więcej jeść albo ma częściej spadki cukru.