Opinie Diaprel MR

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem Diaprel MR w leczeniu cukrzycy typu 2? Czy zauważyliście poprawę w kontroli poziomu cukru we krwi po rozpoczęciu terapii, na przykład niższe wartości glukozy na czczo lub po posiłkach? Czy lek pomógł ustabilizować poziom cukru w ciągu dnia i ułatwił utrzymanie lepszych wyników w badaniach, takich jak hemoglobina glikowana (HbA1c)? Czy podczas stosowania Diaprel MR wystąpiły u Was jakieś działania niepożądane, na przykład epizody zbyt niskiego poziomu cukru (hipoglikemii), zawroty głowy, uczucie osłabienia, nadmierny głód, drżenie rąk, bóle głowy lub problemy żołądkowe? Czy zauważyliście zmiany masy ciała, większy apetyt lub inne objawy, które pojawiły się po rozpoczęciu leczenia? Wasze doświadczenia mogą być bardzo pomocne dla osób, które dopiero rozpoczynają leczenie Diaprel MR lub zastanawiają się nad jego stosowaniem w terapii cukrzycy typu 2. Warto podzielić się informacją, jak lek działał w Waszym przypadku, jak szybko pojawiły się efekty oraz czy terapia była dobrze tolerowana na dłuższą metę.

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Biorę Diaprel MR od około pół roku, więc mogę coś napisać z własnego doświadczenia. Mam cukrzycę typu 2 od kilku lat, wcześniej brałam tylko metforminę, ale niestety z czasem cukry zaczęły znowu rosnąć. Lekarz dołożył właśnie Diaprel MR i na początku trochę się bałam, bo czytałam różne rzeczy w internecie.

U mnie lek dość szybko poprawił poziomy cukru. Rano na czczo miałam wcześniej często około 150–170, a po kilku tygodniach zaczęło spadać do około 110–120. Po posiłkach też jest dużo stabilniej niż wcześniej. Biorę tabletkę rano do śniadania i staram się pilnować regularnych posiłków.

Na początku zdarzyło mi się parę razy, że cukier spadł trochę za bardzo i zrobiło mi się słabo – drżenie rąk, poty i taki dziwny głód. Jak coś zjadłam to szybko przechodziło. Lekarz mi powiedział, że przy tym leku trzeba pilnować jedzenia i nie pomijać posiłków.

Jeśli chodzi o skutki uboczne, to u mnie największym minusem jest chyba to, że łatwiej mi przybrać na wadze. Nie jest to dużo, ale jakieś 2–3 kg przybyły od kiedy go biorę. Staram się teraz więcej chodzić i trochę pilnować diety.