Tak, DicloDuo można zazwyczaj łączyć z paracetamolem. DicloDuo zawiera diklofenak, niesteroidowy lek przeciwzapalny (NLPZ), który działa na zmniejszenie bólu i stanów zapalnych. Paracetamol to lek przeciwbólowy i przeciwgorączkowy o innym mechanizmie działania. W praktyce klinicznej, łączenie diklofenaku z paracetamolem jest stosowane, aby zwiększyć efekty przeciwbólowe, szczególnie w przypadkach, gdy jeden z leków nie jest wystarczająco skuteczny w kontroli bólu.
Mam pytanie, bo biorę DicloDuo na ból pleców (kręgosłup mnie boli jak diabli od siedzenia przy biurku), ale ból jest tak mocny, że ledwo wytrzymuję. DicloDuo trochę pomaga, ale nie wystarczająco, a boję się wziąć coś jeszcze. Myślałam o paracetamolu, bo wiem, że działa trochę inaczej niż DicloDuo, ale nie wiem, czy można je łączyć. Czy ktoś z Was to stosował? Proszę o szybkie odpowiedzi, bo już nie daję rady.
Możesz spokojnie łączyć DicloDuo z paracetamolem – przynajmniej tak mi powiedział lekarz, kiedy miałam podobny problem z bólami menstruacyjnymi. DicloDuo to diklofenak, czyli niesteroidowy lek przeciwzapalny, a paracetamol działa na inny mechanizm – bardziej przeciwbólowo niż przeciwzapalnie. Razem mogą się uzupełniać, ale nie zwiększaj dawki żadnego z nich!
Ja robiłam tak, że DicloDuo brałam rano, a jeśli ból wracał w ciągu dnia, to dorzucałam paracetamol, ale trzymałam się odstępów czasowych. Pamiętaj, żeby nie przekraczać maksymalnej dawki dziennej paracetamolu (to 4 g na dobę, czyli 8 tabletek po 500 mg). Ale jak coś Cię niepokoi, to zawsze warto zadzwonić do lekarza. Trzymaj się, będzie lepiej!
Ja tak robiłam, bo miałam podobną sytuację z bólami głowy po operacji. Lekarz mi wyraźnie powiedział, że DicloDuo i paracetamol można łączyć, bo działają na różne mechanizmy i to jest bezpieczne. Ważne tylko, żeby nie brać ich zbyt blisko siebie – ja robiłam przerwy 2–3 godziny między jednym a drugim.
Powiem Ci, że taki zestaw pomagał mi na bardzo silne bóle, ale pamiętaj, żeby brać to zgodnie z zaleceniami. No i zawsze najlepiej jeść coś przed tabletkami, żeby żołądek nie dostał w kość, bo DicloDuo może go trochę podrażniać.