Tak, Dicortineff jest antybiotykiem.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/dicortineff/czy-dicortineff-to-antybiotyk
Tak, Dicortineff jest antybiotykiem.
Stosowałam Dicortineff przy problemie z uchem i u mnie akurat pomógł, ale warto pamiętać, że to nie są zwykłe krople „na zatkane ucho”. To jest lek złożony — ma w składzie antybiotyki, czyli neomycynę i gramicydynę, oraz steryd przeciwzapalny, fludrokortyzon. Dołączam zdjęcie opakowania, bo na nim dobrze widać skład.
U mnie po kilku podaniach było wyraźnie lepiej: mniej pieczenia, mniej bólu i uczucia obrzęku w uchu. Najbardziej czułam różnicę w tym, że ucho przestało być takie „rozpulchnione” i podrażnione. Nie zadziałało jednak tak, że po jednej kropli wszystko od razu minęło — poprawa była stopniowa.
Trzeba też uważać, bo przez to, że zawiera steryd i antybiotyk, nie jest to preparat do stosowania na własną rękę przy każdym bólu ucha czy oka. Szczególnie przy uchu ważne jest, żeby mieć pewność, że nie ma uszkodzonej błony bębenkowej. Ja stosowałam go krótko i dokładnie w takiej sytuacji, do jakiej został mi zalecony.
Ogólnie moje odczucia są pozytywne — przy stanie zapalnym ucha naprawdę mi pomógł — ale traktowałabym go bardziej jako konkretny lek na konkretny problem, a nie jako zwykłe krople łagodzące.