Czy Drovelis pomaga na trądzik?

Tabletki antykoncepcyjne, takie jak Drovelis, mogą być stosowane w leczeniu trądziku, choć nie są to specyficzne leki przeciwtrądzikowe. Mechanizm, poprzez który działają, polega na regulacji poziomów hormonów w organizmie, co może wpływać na stan skóry. Hormony, zwłaszcza androgeny, odgrywają kluczową rolę w rozwoju trądziku, ponieważ zwiększają produkcję sebum – naturalnego oleju produkowanego przez skórę. Nadmiar sebum może zatykać pory, prowadząc do powstawania pryszczy i zaskórników.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/drovelis/czy-drovelis-pomaga-na-tradzik/

To już mój drugi miesiąc z Drovelis, a receptę dostałam głównie z powodu nieregularnych cykli i nasilonego trądziku. Wcześniej próbowałam innych tabletek hormonalnych oraz wkładki Mirena, ale zawsze kończyło się to przykrymi skutkami ubocznymi – spadkiem libido, częstymi plamieniami, pogorszeniem nastroju, przyrostem masy ciała, a także nasileniem zmian skórnych. Lekarz tłumaczył mi, że takie objawy jak przejściowe plamienia czy pogorszenie stanu cery mogą pojawić się na początku terapii, ale zwykle ustępują po jednym–dwóch miesiącach.

Podczas pierwszego miesiąca rzeczywiście miałam niemal codzienne plamienia, które całkowicie zniknęły po miesiączce. Z kolei jeśli chodzi o skórę – kilka dni przed okresem pojawił się bolesny wysyp na brodzie, który trwał zaledwie kilka dni. Po zakończeniu krwawienia twarz stała się zupełnie gładka i czysta, co było dla mnie ogromną ulgą.

Nie zauważyłam napadów głodu, moja waga pozostała bez zmian, libido również się nie pogorszyło. Mam nadzieję, że poprawa stanu skóry utrzyma się dłużej, bo wreszcie czuję, że mogę zapanować zarówno nad cyklem, jak i nad trądzikiem, który wcześniej bardzo mnie męczył. Lek nie jest tani, ale jak na razie uważam, że warto w niego inwestować.

Stosuję Drovelis od około dwóch lat i niestety w moim przypadku nie sprawdził się w walce z trądzikiem. Liczyłam na poprawę skóry, a okazało się, że problemy pozostały i w tym czasie musiałam aż dwukrotnie przechodzić kurację Izotekiem, żeby poradzić sobie z wypryskami.

Zauważyłam też inne zmiany – piersi wyraźnie się zmniejszyły, a włosy zaczęły się przerzedzać i wypadać, co było dla mnie dodatkowo obciążające. Z pozytywnych efektów mogę wymienić jedynie to, że nie miałam tak dużych problemów z zatrzymywaniem wody jak przy innych tabletkach, a to przełożyło się na lekką utratę wagi i poczucie, że ciało jest mniej „spuchnięte”.

Mimo tego bilans nie jest dla mnie korzystny. Coraz poważniej myślę o tym, żeby całkowicie zrezygnować z antykoncepcji hormonalnej i poszukać innych rozwiązań, bo Drovelis, szczególnie pod kątem skóry i trądziku, zawiódł moje oczekiwania.