Czy przy Drovelis jest okres?

Po Drovelis może wystąpić brak okresu, szczególnie w pierwszych cyklach stosowania.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/drovelis/czy-przy-drovelis-jest-okres/

Hej dziewczyny, zaczęłam brać Drovelis jakieś 4 miesiące temu i w tym cyklu pierwszy raz nie dostałam okresu. Trochę mnie to zaniepokoiło, bo zawsze miałam krwawienia z odstawienia, nawet jak były skąpe. Czy to normalne przy tych tabletkach, że okres czasem się nie pojawia? Mieliście tak?

U mnie było bardzo podobnie! Też po kilku miesiącach na Drovelis nagle zero krwawienia i od razu panika, że coś nie tak :sweat_smile:. Zrobiłam test ciążowy dla świętego spokoju – negatywny. Poszłam do ginekologa, a on powiedział, że przy niektórych tabletkach, szczególnie tych z drospirenonem, może się zdarzyć całkowity brak krwawienia i że to nie musi oznaczać problemu. U mnie po tym „suchym” cyklu następny okres wrócił, choć był bardzo skąpy. Teraz już się tym nie stresuję, bo wiem, że to normalne. Powiem Ci więcej – znajoma bierze Drovelis ponad rok i okresu praktycznie wcale nie ma, a lekarz stwierdził, że to wręcz zaleta, bo nie ma bólów ani krwawień.

Hej, ja też miałam brak okresu po Drovelis, dokładnie po trzecim opakowaniu. Najpierw myślałam, że coś źle przyjęłam, bo miałam też trochę stresu i kilka razy brałam tabletkę później niż zwykle. Ale lekarz mnie uspokoił – mówił, że hormony mogą tak zadziałać, że endometrium się nie rozrasta i nie ma co złuszczać, więc okres się po prostu nie pojawia. Moja kuzynka brała Yaz i miała identyczną sytuację – co drugi miesiąc brak okresu i tak było przez ponad rok. I wiesz co? Ona była zachwycona, że nie musi się męczyć z podpaskami i bólami brzucha. Ja się już przyzwyczaiłam i traktuję to jako „bonus” od tabletek.

Ja na Drovelis jestem już prawie rok i okres mam… hmm, powiedzmy, że bardzo „umowny”. Raz się pojawia, raz nie, czasem jest tylko symboliczne plamienie. Na początku mnie to stresowało, bo zawsze byłam przyzwyczajona do regularnych krwawień przy tabletkach. Ale potem zaczęłam czytać fora i gadac z koleżankami – wiele dziewczyn ma to samo. Moja przyjaciółka w ogóle po pół roku na tabletkach przestała miesiączkować i lekarz jej powiedział, że to normalne i że to się mieści w działaniu leku. Teraz szczerze powiem – cieszę się, bo nie muszę pamiętać o podpaskach i nie mam migren przed okresem.