Czy Duac pomaga na trądzik?

Dlaczego uważasz, że Duac to „najsilniejsza z możliwych maści”?

To jeden z leków łączących dwa popularne składniki przeciwtrądzikowe: nadtlenek benzoilu i klindamycynę. Owszem, to wygodne połączenie, ale na rynku jest wiele preparatów zawierających te składniki osobno lub w zestawieniu z innymi.

Dla przykładu:

• Tę samą dawkę klindamycyny znajdziesz w Clindacne,
  • Nadtlenek benzoilu występuje w produktach takich jak Brevoxyl czy Benzacne.
    Jeśli używasz Benzacne 10%, to zawiera on dwukrotnie więcej substancji aktywnej niż Duac.

Można więc powiedzieć, że kuracja złożona z Clindacne i Benzacne 10% jest teoretycznie silniejsza niż stosowanie Duac.

Nie wspominając już o tym, że na trądzik istnieją leki znacznie mocniejsze niż nadtlenek benzoilu czy miejscowe antybiotyki.

Zanim powstał Duac, sama stosowałam połączenie klindamycyny i nadtlenku benzoilu osobno. Powiem szczerze, że Duac nie był dla mnie żadnym przełomem – ot, żel, który działał w trakcie stosowania, ale cudów nie zdziałał. Przy kolejnej wizycie poprosiłam dermatologa o receptę na zwykłą klindamycynę.

Jeśli chodzi o blizny, przebarwienia czy zaskórniki – poszukaj w wyszukiwarce forum, jest mnóstwo wątków na ten temat. Wystarczy wpisać hasło i masz lekturę na kilka wieczorów.