Czy Edelan to steryd?

Tak, Edelan to lek z grupy steroidów, a dokładniej z grupy kortykosteroidów.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/edelan/czy-edelan-to-steryd

Od trzech tygodni zmagam się z uporczywą alergią kontaktową na dłoniach. Nie mam pojęcia, co ją wywołuje – próbowałam eliminować różne rzeczy, ale nie widzę żadnej poprawy. Skóra swędzi okropnie, a dłonie wyglądają, jakby były poparzone.

Dzisiaj byłam u dermatologa i dostałam receptę na maść sterydową Edelan. Lekarka zapewniła, że można ją stosować podczas karmienia piersią, bo czasami przepisuje się tę maść nawet dzieciom. Jednak po przeczytaniu kilku wątków na temat maści sterydowych zaczęłam się wahać.

Kuracja wcale nie jest krótka – mam smarować dłonie dwa razy dziennie przez tydzień, potem raz dziennie przez kolejny tydzień, a przez trzeci tydzień co drugi dzień. W sumie to minimum trzy tygodnie stosowania.

Moja córka ma 17 miesięcy i często ssie pierś.

Podczas stosowania miejscowego w okresie karmienia piersią lek ten jest bezpieczny, ponieważ wchłania się przez skórę w minimalnym stopniu.

Na zdrowy rozsądek, sterydy stosowane miejscowo są bezpieczne, zwłaszcza że Twoje dziecko jest już duże. Sama rodziłam, przyjmując doustne sterydy (Metypred), i nikt nie zakazał mi karmienia piersią.