Opinie Elidel

Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem leku Elidel? Czy zauważyliście poprawę w leczeniu atopowego zapalenia skóry, zwłaszcza w miejscach takich jak twarz, szyja czy fałdy skórne? Czy wystąpiły u Was skutki uboczne, takie jak uczucie ciepła, pieczenia, podrażnienie czy świąd w miejscu aplikacji? Wasze opinie mogą być cennym wsparciem dla osób rozważających terapię tym lekiem – każda historia ma znaczenie!

• Bardzo dobrze
  • Przeciętnie
  • Słabo
0 głosujących

Mam AZS i obecnie zmagam się z zaostrzeniem zmian na twarzy, zwłaszcza w okolicy skóry pod oczami. Podczas ostatniej wizyty lekarka przepisała mi Elidel. Cieszę się, że tym razem uda się uniknąć stosowania sterydów, ale mam kilka pytań.

Czy tę maść można stosować na twarz dłużej niż kilka dni, jak to było w przypadku słabszych sterydów? Czy ktoś z was miał doświadczenie z Elidelem i może podzielić się efektami?

W moim przypadku sterydy działały bardzo skutecznie – po zastosowaniu Elocomu zmiany potrafiły zniknąć już po jednym dniu. Niestety, pojawiły się skutki uboczne, takie jak biały dermografizm i okresowe krostki-guzki, które nadal się pojawiają.

Nie ma leków idealnych. Elidel nie powoduje takich działań niepożądanych jak sterydy – nie prowadzi do ścieńczenia skóry, rozszerzenia naczynek, trądziku czy rozstępów. Z tego powodu sterydy zaleca się stosować wyłącznie krótkoterminowo, zwłaszcza na twarzy.

Jednak pojawiły się doniesienia o możliwym związku Elidelu z ryzykiem nowotworów skóry, co budzi pewne obawy przy długotrwałym stosowaniu.

W perspektywie długoterminowej hydrokortyzon (najsłabszy ze sterydów) wydaje się bezpieczniejszym rozwiązaniem, natomiast mocniejsze sterydy i Elidel warto stosować jedynie doraźnie – do złagodzenia zmian w okresach zaostrzeń AZS.

Stosowałam Elidel w najtrudniejszym okresie AZS u mojego dziecka – kiedy tygodniami nie spało w nocy, drapało się do krwi i płakało ze zmęczenia. Wtedy był to jedyny lek, który naprawdę pomagał.

Obecnie już od około roku go nie używam (córeczka ma teraz 3 lata). Zmiany AZS wciąż się pojawiają, ale nie są już tak uciążliwe – drapanie zdarza się sporadycznie, skóra nie jest rozdrapywana do krwi, a noce mijają spokojnie.

Uważam, że jeśli AZS objawia się głównie w postaci kosmetycznych zmian (zaczerwienienia, suche plamy), to lepiej zrezygnować z Elidelu, ponieważ nie jest on obojętny dla organizmu dziecka. Zbyt częste stosowanie może również sprawić, że skóra przestanie na niego reagować.

Jeśli jednak nie ma innego wyjścia i Elidel jest konieczny, warto stosować go oszczędnie – tylko na zmienione miejsca i w bardzo cienkiej warstwie.