Jakie są Wasze doświadczenia ze stosowaniem maści Edelan w leczeniu problemów skórnych, takich jak alergie kontaktowe czy atopowe zapalenie skóry? Czy zauważyliście poprawę w stanie skóry oraz jakie skutki uboczne wystąpiły podczas terapii, na przykład podrażnienie, pieczenie lub inne? Wasze opinie mogą być bardzo pomocne dla osób rozważających stosowanie tego leku lub zmagających się z podobnymi problemami skórnymi.
Około 2,5 roku temu zauważyłem u siebie zmiany skórne na karku i w zgięciach łokci. Dermatolog przepisał mi maść Edelan, której głównym składnikiem jest mometazon (1 mg na 1 g). Tubka maści ma pojemność 30 g, a przez ten czas zużyłem tylko jedną, stosując maść sporadycznie – zazwyczaj raz lub dwa razy w miesiącu, wyłącznie wtedy, gdy zmiany się pojawiały.
Od zawsze miałem lekkie problemy z nadwagą, choć nie były one znaczne. W przeszłości, gdy trzymałem dietę i uprawiałem sport, udawało mi się zrzucić kilka kilogramów w krótkim czasie. Jednak sytuacja zmieniła się w ostatnim roku – regularnie uczęszczam na siłownię, trzymam dietę, a mimo to schudłem jedynie 2 kg. Dodatkowo zauważyłem, że na brzuchu zgromadziło się dużo tłuszczu.
Chciałbym zapytać:
Czy to możliwe, że przyczyną mogą być skutki uboczne stosowania kortykosteroidów?
Czy tak niewielka dawka leku, stosowana sporadycznie i przez długi okres, może jednak wywołać efekty uboczne?
Dodam, że niedawno badałem poziom cukru we krwi i wynik był w normie.