Czy Egzysta pomaga na nerwicę?

Egzysta może być stosowana w leczeniu uogólnionych zaburzeń lękowych, które są jedną z form nerwicy.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/egzysta/czy-egzysta-pomaga-na-nerwice

Biorę Egzystę od 5 tygodni (na początku 75 mg rano i wieczorem, do tego 3 razy dziennie Perazyna 50 mg, a teraz 150 mg rano i wieczorem oraz 75 mg Egzysty, po południu 20 mg fluoksetyny, a na noc Chlorprothixen 30 mg).

Pierwszy tydzień to była ciągła ospałość i zamulenie, w drugim pojawiły się nerwy i drażliwość, ale w trzecim nagle nastąpił spokój – zero lęków i dziwnych myśli. Niestety, w czwartym tygodniu wszystko wróciło: lęk, nerwowość, myśli o śmierci i podobne problemy. Zwiększono mi dawkę i dołożono fluoksetynę, którą biorę od 5 dni, ale od dzisiaj czuję się jeszcze gorzej. Myślę, że to przez fluoksetynę, bo nigdy wcześniej nie miałam aż tak intensywnych myśli i lęków…

Witam. Piszę w imieniu mojej mamy, która od lat zmaga się z nerwicą. Nie doświadcza napadów lęku, ale cierpi na lęk wolnopłynący, który najbardziej daje się jej we znaki poprzez objawy somatyczne – głównie wewnętrzne drżenie organizmu.

Przez wiele lat nie leczyła swojej nerwicy, bo nie przypuszczała, że te objawy mogą być z nią związane. Kiedyś brała Pramolan, ale w bardzo małej dawce. Niedawno dostała lek Elicea, jednak przez niego ma totalną bezsenność, dlatego chce go odstawić. Teraz zastanawia się nad rozpoczęciem leczenia Egzystą (pregabaliną).

Czy Egzysta to dobry wybór na lęk wolnopłynący? I czy ten lek pomaga złagodzić objawy somatyczne, takie jak to uporczywe wewnętrzne drżenie?

Hej @joannea Najlepiej, żeby lekarz dokładnie ocenił stan Twojej mamy. Egzysta (pregabalina) może działać różnie w zależności od osoby. Faktem jest, że jest zarejestrowana do leczenia lęków, ale jej skuteczność bywa indywidualna – na przykład u mnie w ogóle nie pomagała na lęki.

Można też rozważyć zmianę Elicei na Duloksetynę, która według mnie świetnie sprawdza się w przypadku lęku wolnopłynącego. Jednak ostateczna decyzja należy do lekarza, dlatego warto skonsultować się z nim w tej sprawie! :slightly_smiling_face:

Dziękuję Tobie @Patyk88 za tak szybką odpowiedź!

Lek przepisał oczywiście lekarz, ale internista. A mama, jak to mama – uparta! Powiedziała, że jeśli Egzysta nie pomoże, to wtedy dopiero pójdzie do psychiatry. Hehe, klasyka!

A Wy, czy też mieliście takie wewnętrzne drżenie? Moja mama mówi, że to najbardziej jej przeszkadza – podobno to fatalne uczucie i strasznie ciężko się z tym funkcjonuje.