Tak, przedawkowanie leku Egzysta jest możliwe, a jego skutki mogą być poważne i potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia. Przedawkowanie może wystąpić, gdy osoba przyjmuje zbyt dużą dawkę leku, zarówno przypadkowo, jak i umyślnie.
Czy ktoś z Was miał doświadczenia z Egzystą i przypadkowo wziął więcej tabletek, niż powinien? Zastanawiam się, co się wtedy dzieje i jak to wygląda w praktyce. Ostatnio przez roztargnienie zapomniałam, czy wzięłam swoją dawkę, i wzięłam kolejną „na wszelki wypadek”. Teraz się trochę martwię, czy to mogło mi jakoś zaszkodzić. Czuję się w miarę okej, ale głowa mnie trochę boli i jestem strasznie senna. Może to stres? Jak Wy sobie radzicie w takich sytuacjach? Może ktoś miał podobne przeżycia? Będę wdzięczna za każdą odpowiedź!
Brałam Egzystę na ból neuropatyczny po operacji i miałam taki okres, że byłam po prostu strasznie rozkojarzona. Dzień w dzień chodziłam zmęczona, głównie przez te ciągłe bóle i stres związany z powrotem do pracy. Raz zdarzyło mi się dokładnie to, co Tobie – nie byłam pewna, czy wzięłam tabletkę, więc wzięłam kolejną „na wszelki wypadek”.
Powiem szczerze, wtedy totalnie spanikowałam. Zaczęłam googlować, co się dzieje, jak się weźmie za dużo, i naczytałam się wszystkiego – od napadów padaczkowych po utratę przytomności. Pół nocy nie spałam, nasłuchując, czy serce bije mi normalnie. W rzeczywistości skończyło się na tym, że byłam tylko przymulona przez cały następny dzień i bolała mnie głowa. Ale wiesz, każdy organizm reaguje inaczej.
Od tamtej pory wprowadziłam system, który ułatwia mi kontrolowanie dawek. Mam małe pudełko z przegródkami na każdy dzień tygodnia – coś jak dla starszych ludzi, wiem, ale działa! Dzięki temu już nigdy nie muszę się zastanawiać, czy wzięłam swoją tabletkę. A przy okazji wprowadziłam sobie małe rytuały wieczorne, żeby uspokoić głowę przed snem. Gorąca herbata, trochę medytacji albo książka. To mi naprawdę pomaga uporządkować myśli i uniknąć takich wpadek.
Moim zdaniem, jeżeli czujesz się senna i boli Cię głowa, to może być reakcja organizmu na większą dawkę albo zwykły stres, bo sama sytuacja mogła Cię podświadomie wystraszyć. Staraj się dziś odpocząć, weź gorącą kąpiel i spróbuj się zrelaksować. A na przyszłość polecam takie pudełko na leki – serio, to zmieniło moje życie!