Jak szybko działa Egzysta?

Egzysta zaczyna działać zazwyczaj po kilku dniach regularnego stosowania, jednak pełen efekt terapeutyczny może być odczuwalny po kilku tygodniach.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/egzysta/jak-szybko-dziala-egzysta

Miałam straszny ból związany z fibromialgią, który trwał nieustannie, przez co praktycznie nie spałam. Zaczęłam opuszczać pracę, a także musiałam zrezygnować z dwóch najlepszych zmian jako barmanka. Straciłam dużo pieniędzy, a ból towarzyszył mi przez całą dobę.

Zdecydowałam się na wizytę u neurologa, który przepisał mi Egzystę (pregabalinę) w dawce 50 mg dziennie, i zadziałała na mnie natychmiast – w 100%! Obecnie jestem na trzecim tygodniu jej stosowania i czuję się lepiej niż przez ostatnie 6 lat. Egzysta była dla mnie prawdziwym przełomem.

Jedynym skutkiem ubocznym, jaki miałam, była ogromna ilość energii w pierwszym tygodniu – dosłownie posprzątałam cały dom po raz pierwszy od 3 lat. Jestem zachwycona i brak mi słów, by wyrazić, jak bardzo się cieszę. Nadal nie musiałam zwiększać dawki i modlę się, aby tak zostało. Jedyny problem to cena, dlatego mam nadzieję, że szybko pojawi się tańszy odpowiednik.

Od dwóch tygodni biorę Egzystę – tylko 50 mg dwa razy dziennie. Już po kilku dniach zauważyłam pierwsze efekty. Zmagam się z lękiem społecznym, który zawsze wprawiał mnie w tryb „walki lub ucieczki”, gdy tylko byłam wśród ludzi. To napięcie przez lata mnie wyniszczało i powodowało, że czułam się bardzo przygnębiona.

Jednak Egzysta zaczęła działać zaskakująco szybko. Po kilku dniach poczułam się znacznie bardziej zrelaksowana, a mój poziom lęku w sytuacjach społecznych spadł do 2 (w skali od 1 do 10). W dodatku poprawił się mój sen, co jest dla mnie ogromną ulgą.

Jedynym skutkiem ubocznym, jaki zauważyłam, są czerwone oczy rano, ale to niewielka cena za tak znaczną poprawę samopoczucia. Już teraz życie wydaje mi się dużo łatwiejsze, a ja jestem znacznie spokojniejsza. Wiem, że to dopiero początek, ale mam nadzieję, że Egzysta będzie działać równie dobrze w dłuższej perspektywie.

Nigdy wcześniej nie pisałam na żadnych forach, ale po tych efektach chciałam podzielić się swoją historią. Wcześniej próbowałam różnych SSRI, ale nic nie pomagało. Jeśli zastanawiacie się nad Egzystą, to szczerze trzymam kciuki – wiem, jak trudna może być walka z lękiem. Powodzenia!

Męczyły mnie uporczywe nudności, przez które straciłam sporo na wadze – jedzenie było dla mnie naprawdę trudne. Przeszłam wiele badań, a mój lekarz stwierdził, że problem ma podłoże psychiczne, a nie fizyczne. Przepisał mi Egzystę w dawce 75 mg dwa razy dziennie i poprawa przyszła niemal natychmiast.

Czuję się o wiele spokojniejsza, poziom lęku znacząco spadł, wrócił mi apetyt, a nudności praktycznie zniknęły. Zdecydowanie polecam ten lek. Egzysta może zwiększać apetyt, co dla mnie na początku było zaletą, bo sporo schudłam, ale poza tym nie zauważyłam większych skutków ubocznych, może jedynie lekką senność.

Ten lek dosłownie przywrócił mi życie, więc jeśli wypróbowaliście już wszystko inne i nic nie pomogło – warto dać Egzyście szansę.

Biorę Egzystę od wielu miesięcy z powodu choroby afektywnej dwubiegunowej i lęku uogólnionego. Jestem naprawdę zadowolona z efektów. Poziom lęku znacząco się u mnie zmniejszył – zdarzają się dni, kiedy w ogóle go nie odczuwam, a w pozostałe dni jest o wiele mniejszy niż kiedyś.

Przyjmuję stosunkowo niewielką dawkę – 75 mg dwa razy dziennie. Mam zgodę lekarza na zwiększenie dawki dwukrotnie, ale na razie radzę sobie dobrze przy obecnym dawkowaniu. Zwiększam dawkę jedynie doraźnie, w wyjątkowo stresujących sytuacjach. Mam jednak świadomość, że z czasem organizm może się przyzwyczaić do tej dawki i konieczne będzie jej zwiększenie.

Z mojego doświadczenia wynika, że warto spróbować Egzysty. U mnie lek zaczyna działać odprężająco mniej więcej po dwóch godzinach od zażycia. W najbliższym czasie nie planuję z niego rezygnować, bo efekty są naprawdę odczuwalne.

Jeśli chodzi o skutki uboczne, słyszałam, że Egzysta może powodować przyrost masy ciała, ale u mnie nic takiego się nie wydarzyło. Wręcz przeciwnie – odkąd biorę ten lek, sporo schudłam. Dla mnie Egzysta okazała się bardzo pomocna i na pewno warto dać jej szansę.