Czy Erdomed jest na kaszel?e

Tak, Erdomed jest lekiem stosowanym w przypadku kaszlu związanego z wydzieliną. Głównym celem jego działania jest działanie mukolityczne, co oznacza, że pomaga rozrzedzić lepki śluz zgromadzony w drogach oddechowych, ułatwiając tym samym jego odkrztuszanie. Lek jest szczególnie przydatny w przypadku przewlekłych chorób dróg oddechowych, takich jak przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP), astma oskrzelowa czy przewlekłe zapalenie oskrzeli, gdzie odkrztuszanie śluzu jest kluczowe dla poprawy stanu zdrowia pacjenta.

Ten temat jest powiązany ze źródłową dyskusją: https://medyk.online/lek/erdomed/czy-erdomed-jest-na-kaszel

Od kilku dni męczy mnie strasznie suchy kaszel, taki że mam wrażenie, jakby ktoś ścierał mi gardło papierem ściernym. W szufladzie znalazłem stary Erdomed, który kiedyś dostałem na zapalenie oskrzeli. Myślicie, że warto spróbować, czy to raczej nie na tego typu kaszel? A może macie jakieś inne sprawdzone sposoby na suche, irytujące kaszlenie? Nie mogę spać przez to całą noc, jestem już wykończony…

Pamiętam, jak kilka lat temu dorwało mnie coś podobnego. Człowieku, to było przed świętami, a ja przez dwa tygodnie brzmiałem jak stary silnik, który nie chce odpalić. Moje gardło miało wtedy taki poziom podrażnienia, że już nie mogłem patrzeć na te wszystkie tabletki do ssania, co miały “złagodzić”. A teraz wracając do Twojego pytania: Erdomed to nie jest raczej na suchy kaszel. Kiedyś też tak myślałem, że skoro to na kaszel, to na każdy, ale popełniłem ten błąd i wziąłem… efekt? Żaden.