Czy Ezehron Duo to statyny?

Tak, Ezehron Duo zawiera substancję czynną rozuwastatynę, która jest statyną. Statyny to klasa leków stosowanych do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, głównie poprzez hamowanie działania enzymu HMG-CoA reduktazy, który jest kluczowy w procesie biosyntezy cholesterolu w wątrobie. Dzięki temu mechanizmowi, statyny skutecznie obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, a także mają wpływ na poziomy trójglicerydów i „dobrego” cholesterolu HDL.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/ezehron-duo/czy-ezehron-duo-to-statyny/

Mam pytanie do osób, które biorą Ezehron Duo na cholesterol. Lekarz przepisał mi go niedawno, bo wyniki lipidogramu wyszły mi kiepskie – szczególnie LDL. Wcześniej brałam zwykłą statynę, ale lekarz zmienił mi lek właśnie na Ezehron Duo i teraz trochę się zastanawiam.

Czy Ezehron Duo to jest statyna, czy coś innego? Bo czytałam w internecie różne rzeczy i trochę się pogubiłam. Jedni piszą, że to statyna, inni że nie do końca, tylko jakiś lek z dwoma składnikami.

Trochę się też zastanawiam, czy działa podobnie jak inne statyny i czy ma takie same skutki uboczne. Może ktoś z Was bierze ten lek dłużej i wie jak to wygląda w praktyce? Chętnie posłucham Waszych doświadczeń, bo trochę się stresuję nowym leczeniem.

Najpierw lekarz kazał mi zmienić dietę, mniej tłustych rzeczy, więcej ruchu, ale szczerze mówiąc – niewiele to zmieniło.

Potem dostałam statynę, ale po kilku miesiącach lekarz powiedział, że wyniki dalej nie są takie jak powinny i przepisał właśnie Ezehron Duo. Też wtedy zapytałam czy to statyna i powiedział mi, że to lek, który zawiera statynę, ale nie tylko.

W skrócie mówił tak, że jedna substancja w tym leku to statyna, która zmniejsza produkcję cholesterolu w wątrobie, a druga ogranicza wchłanianie cholesterolu z jedzenia. Czyli działa trochę „z dwóch stron”.

U mnie po trzech miesiącach wyniki naprawdę się poprawiły. LDL spadł mi z około 170 do trochę ponad 90, więc byłam w szoku, że aż tak. Jeśli chodzi o samopoczucie to nic szczególnego nie zauważyłam, tylko na początku trochę się stresowałam, bo wiadomo – człowiek naczyta się w internecie różnych historii.

U mnie z kolei wyglądało to trochę inaczej, bo Ezehron Duo bierze mój mąż. On ma niestety genetycznie wysoki cholesterol, jego tata też miał i skończyło się to u niego zawałem. Dlatego lekarz bardzo pilnuje jego wyników.

Najpierw brał zwykłą statynę przez kilka lat i było w miarę dobrze, ale ostatnio cholesterol znowu zaczął rosnąć. Lekarz wtedy powiedział, że spróbujemy czegoś mocniejszego i przepisał właśnie ten lek.

Też się zastanawialiśmy czy to statyna, bo wszędzie o tym piszą. Lekarz wytłumaczył nam, że tam jest statyna, ale dodatkowo drugi składnik, który blokuje wchłanianie cholesterolu z jelit. Dlatego czasem daje lepsze efekty niż sama statyna.

Mój mąż bierze go już prawie rok i powiem szczerze – wyniki ma dużo lepsze niż wcześniej. LDL spadł mu prawie o połowę. Na początku trochę narzekał na bóle mięśni, ale nie wiadomo czy to od leku czy po prostu od pracy, bo pracuje fizycznie.