Tak, Ezehron Duo zawiera substancję czynną rozuwastatynę, która jest statyną. Statyny to klasa leków stosowanych do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, głównie poprzez hamowanie działania enzymu HMG-CoA reduktazy, który jest kluczowy w procesie biosyntezy cholesterolu w wątrobie. Dzięki temu mechanizmowi, statyny skutecznie obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, a także mają wpływ na poziomy trójglicerydów i „dobrego” cholesterolu HDL.
Mam pytanie do osób, które biorą Ezehron Duo na cholesterol. Lekarz przepisał mi go niedawno, bo wyniki lipidogramu wyszły mi kiepskie – szczególnie LDL. Wcześniej brałam zwykłą statynę, ale lekarz zmienił mi lek właśnie na Ezehron Duo i teraz trochę się zastanawiam.
Czy Ezehron Duo to jest statyna, czy coś innego? Bo czytałam w internecie różne rzeczy i trochę się pogubiłam. Jedni piszą, że to statyna, inni że nie do końca, tylko jakiś lek z dwoma składnikami.
Trochę się też zastanawiam, czy działa podobnie jak inne statyny i czy ma takie same skutki uboczne. Może ktoś z Was bierze ten lek dłużej i wie jak to wygląda w praktyce? Chętnie posłucham Waszych doświadczeń, bo trochę się stresuję nowym leczeniem.
Najpierw lekarz kazał mi zmienić dietę, mniej tłustych rzeczy, więcej ruchu, ale szczerze mówiąc – niewiele to zmieniło.
Potem dostałam statynę, ale po kilku miesiącach lekarz powiedział, że wyniki dalej nie są takie jak powinny i przepisał właśnie Ezehron Duo. Też wtedy zapytałam czy to statyna i powiedział mi, że to lek, który zawiera statynę, ale nie tylko.
W skrócie mówił tak, że jedna substancja w tym leku to statyna, która zmniejsza produkcję cholesterolu w wątrobie, a druga ogranicza wchłanianie cholesterolu z jedzenia. Czyli działa trochę „z dwóch stron”.
U mnie po trzech miesiącach wyniki naprawdę się poprawiły. LDL spadł mi z około 170 do trochę ponad 90, więc byłam w szoku, że aż tak. Jeśli chodzi o samopoczucie to nic szczególnego nie zauważyłam, tylko na początku trochę się stresowałam, bo wiadomo – człowiek naczyta się w internecie różnych historii.
U mnie z kolei wyglądało to trochę inaczej, bo Ezehron Duo bierze mój mąż. On ma niestety genetycznie wysoki cholesterol, jego tata też miał i skończyło się to u niego zawałem. Dlatego lekarz bardzo pilnuje jego wyników.
Najpierw brał zwykłą statynę przez kilka lat i było w miarę dobrze, ale ostatnio cholesterol znowu zaczął rosnąć. Lekarz wtedy powiedział, że spróbujemy czegoś mocniejszego i przepisał właśnie ten lek.
Też się zastanawialiśmy czy to statyna, bo wszędzie o tym piszą. Lekarz wytłumaczył nam, że tam jest statyna, ale dodatkowo drugi składnik, który blokuje wchłanianie cholesterolu z jelit. Dlatego czasem daje lepsze efekty niż sama statyna.
Mój mąż bierze go już prawie rok i powiem szczerze – wyniki ma dużo lepsze niż wcześniej. LDL spadł mu prawie o połowę. Na początku trochę narzekał na bóle mięśni, ale nie wiadomo czy to od leku czy po prostu od pracy, bo pracuje fizycznie.