Czy Eztom to steryd?

Hej! Tak, Eztom to steryd, ale taki do nosa, więc zupełnie inna bajka niż sterydy w tabletkach czy zastrzykach. Też się kiedyś bałam jak ognia, bo miałam złe doświadczenia z lekami – po jednej kuracji tabletkami sterydowymi na astmę to przytyłam 7 kilo w miesiąc, więc trauma została.

Ale z Eztomem było zupełnie inaczej. Dostałam go po tym, jak po covidzie przez pół roku nie mogłam dojść do siebie z nosem – wiecznie zatkany, wszystko spływało do gardła, budziłam się w nocy dusząc się. Zaczęłam stosować Eztom, po dwóch dniach poczułam różnicę, po tygodniu oddychałam jak dziecko. Zero tycia, zero wahań nastroju, nawet nie czułam, że to coś „mocnego” – tylko że wreszcie przestałam się męczyć.

Znam kilka osób, co też to biorą i każdy mówi to samo: działa dobrze, o ile się nie przesadza. Mój brat bierze go tylko sezonowo, bo ma uczulenie na trawy, a znajoma z pracy używa na zatoki i sobie chwali. Tak że serio – nie bój się słowa „steryd”, to nie jest ten sam kaliber co leki ogólnoustrojowe. Po prostu trzeba go stosować z głową, najlepiej pod opieką lekarza i wszystko będzie dobrze. A życie z zatkanym nosem to żadna jakość życia, serio.