Czy Metmin to steryd?

Tak, Metmin to syntetyczny kortykosteroid, który działa jako lek przeciwzapalny.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/metmin/czy-metmin-to-steryd

Mam pytanie, bo zaczęłam stosować Metmin na mój wiecznie zatkany nos (chyba alergia, ale już nawet nie wiem na co). I tak patrzę na ulotkę i czytam, że to steryd. No i trochę się wystraszyłam, bo z tymi sterydami różnie bywa, prawda? Ktoś wie, o co chodzi z tym Metminem? Czy to coś, co można stosować bez większych obaw, czy lepiej pilnować się jak ognia? Jakie macie z tym doświadczenia? Będę wdzięczna za każde info, bo trochę panikuję. :wink:

Też się na początku wystraszyłam, jak usłyszałam, że to steryd. No bo wiecie, sterydy – człowiek od razu myśli o tych wszystkich historiach, że można od nich przytyć, mieć problemy ze skórą albo inne cuda na kiju. Ale potem moja mama, która jest mistrzynią wszystkiego (czytaj: spędza całe dnie na forach jak teściowa w „M jak miłość”), wyjaśniła mi, że to nie są te sterydy, co wszyscy się ich boją.

Stosowałam Metmin przez jakieś dwa miesiące, bo miałam alergię taką, że wiosną moje życie wyglądało jak scena z horroru – kichanie, wodospad z nosa, zatkane zatoki, no koszmar. Zaczęłam pryskać ten Metmin i powiem Ci, że poczułam różnicę po kilku dniach. Nos się odetkał, mogłam w końcu przespać całą noc bez budzenia się z uczuciem, że się duszę.

A teraz najważniejsze: czy coś mi się po tym stało? Nic a nic. Zero tycia, zero dziwnych efektów, nawet skóra wyglądała jak zawsze. Tylko pamiętaj – nie przesadzaj z dawkowaniem i nie bierz tego na dłuższą metę bez przerwy, bo co za dużo, to niezdrowo, nawet z wodą. :wink: