Czy Femoston to tabletki antykoncepcyjne?

Femoston nie jest klasyfikowany jako tabletka antykoncepcyjna. Jest to lek hormonalny zwykle stosowany w leczeniu objawów menopauzy, takich jak uderzenia gorąca, poty nocne, bezsenność, zmiany nastroju, suchość pochwy i zmniejszone libido.

Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/femoston/czy-femoston-to-tabletki-antykoncepcyjne/

Dziewczyny, mam pytanie, bo totalnie się pogubiłam… Lekarz przepisał mi Femoston, bo mam problemy z cyklem i bardzo niski poziom estrogenów. W ulotce jest masa rzeczy, ale nie mogę się doszukać, czy to w ogóle działa jako antykoncepcja? Bo nie chciałabym teraz zajść w ciążę, a nie wiem, czy ten lek mnie „zabezpiecza”, czy mam się dodatkowo chronić. Poratujcie swoim doświadczeniem :folded_hands:

Femoston to nie tabletki antykoncepcyjne, to zupełnie inna bajka. Mnie też lekarz przepisał na problemy hormonalne, bo miałam poziom estradiolu jak babcia w wieku 60 lat, a mam 36 :sweat_smile: I od razu mi powiedział, że to nie chroni przed ciążą, więc trzeba się zabezpieczać osobno.

Ja brałam go przez kilka miesięcy, bo miałam cykl jak rollercoaster – raz 20 dni, raz 50, raz w ogóle. Po miesiącu było już trochę lepiej, ale w międzyczasie – żeby nie ryzykować – używaliśmy z mężem prezerwatyw, bo nie miałam pojęcia, czy ja owuluję czy nie. I dobrze, bo jakby nie patrzeć, organizm czasem potrafi zaskoczyć…

Znam też dziewczynę, która myślała, że Femoston to jak tabletki anty i zaszła w ciążę. Nie wiem, jak to się skończyło, ale wiem, że się bardzo stresowała. Także uważaj. To jest lek na hormony, nie na unikanie dzieci.