Furagina, znana również jako furazydyna, nie jest lekiem moczopędnym. Leki moczopędne, czyli diuretyki, są zazwyczaj stosowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego i niektórych stanów, które powodują zastój płynów w organizmie, jak na przykład niewydolność serca. Działają poprzez zwiększanie ilości moczu, który organizm produkuje, co pomaga obniżyć ciśnienie krwi i usunąć nadmiar płynów.
Biorę furaginę na zapalenie pęcherza i zauważyłam, że latam do toalety jak królik na energetyku. Czy to normalne? Czy furagina działa moczopędnie, czy to tylko efekt samej infekcji? Już naprawdę nie wiem, czy to lek mnie tak goni, czy mój pęcherz przeżywa dramat. Jak to było u Was?
Furagina nie jest moczopędna, to Ci mówię od razu. Ja mam zapalenie pęcherza częściej niż wizyty u fryzjera i zawsze mam wrażenie, że sikam co 5 minut, ale to nie od leku. To po prostu pęcherz szaleje, bo jest podrażniony i wysyła sygnały, jakby był pełny, a tam trzy kropelki .
U mnie wygląda to tak: biorę furaginę i dopiero po 1–2 dniach to „latanie” się uspokaja, bo stan zapalny się wycisza. Pamiętam, że też myślałam, że lek coś mi robi z nerkami — ale nie, to normalne przy infekcji.
Oj, miałam dokładnie to samo! Jeszcze mój mąż się śmiał, że robię „maraton między kanapą a łazienką”. A ja naprawdę myślałam, że furagina mnie „przepłukuje”. Potem dopiero lekarka mnie uświadomiła, że furagina nie ma nic wspólnego z moczopędnym działaniem, to nie furosemid ani żadne ziółka na wodę. To infekcja robi takie akcje — pęcherz podrażniony, ścianki zapalone i mózg dostaje sygnał „idź siku natychmiast”, choć tam ledwo kropelka. Zresztą moja przyjaciółka miała to samo i też obwiniała lek. Dopiero jak przestała brać, a objawy nadal były, to jej się rozjaśniło, że to pęcherz, nie furagina.
Pamiętam, jak raz pojechałam do pracy i wysiadłam z autobusu tylko dlatego, że trzy przystanki siedziałam trzymając się za brzuch, bo myślałam, że zaraz wybuchnę. Poleciałam do toalety, a tam… nic, kilka kropel. I wtedy naprawdę myślałam, że lek mi „przepłukuje” nerki.
Dopiero jak zadzwoniłam do znajomej, co pracuje w aptece, to mnie uświadomiła: furagina nie zwiększa ilości moczu, w ogóle nie działa jak diuretyk. To infekcja daje takie fałszywe parcia.