Furagina jest lekiem stosowanym w leczeniu infekcji dróg moczowych. Działa poprzez hamowanie wzrostu bakterii, które powodują infekcje.
Temat jest powiązany z: https://medyk.online/lek/furaginum/czy-po-furaginie-mocz-jest-zolty
Furagina jest lekiem stosowanym w leczeniu infekcji dróg moczowych. Działa poprzez hamowanie wzrostu bakterii, które powodują infekcje.
Od dwóch dni podaję synkowi Furaginum i zauważyłam, że jego mocz ma bardzo intensywny, żółty kolor. Czy to możliwe, że to efekt działania tego leku? Nigdy wcześniej go nie stosowałam, więc nie mam doświadczenia. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić?
Tak, Furaginum może powodować intensywne, żółte zabarwienie moczu. To normalna reakcja związana z metabolizmem leku, więc nie ma powodów do niepokoju.
Tak, dokładnie tak Furaginum zabarwia mocz, jak opisujesz, więc nie masz się czym martwić.
Ale mówisz o dawce profilaktycznej czy leczniczej? U nas przy dawce profilaktycznej nie zauważyłam zmiany koloru moczu, ale przy leczniczej zdarza się to, zwłaszcza w przypadku moczu nocnego, który bywa wtedy bardziej intensywnie zabarwiony.
Podaję leczniczo, więc dawka zapewne jest większa niż profilaktyczna.