Hydroksyzyna nie jest lekiem przeciwnadciśnieniowym, ale poprzez działanie uspokajające może pośrednio obniżać ciśnienie krwi u niektórych osób. Osoby z niskim ciśnieniem powinny zachować ostrożność podczas jej stosowania.
Od jakiegoś czasu biorę Hydroksyzynę na uspokojenie, głównie na stany lękowe, które pojawiają się wieczorami. Niedawno zauważyłam, że po zażyciu leku mam lekkie zawroty głowy i czuję się słabsza, jakby moje ciśnienie spadło. W ulotce nie znalazłam jednoznacznej informacji, czy Hydroksyzyna może obniżać ciśnienie krwi. Mam naturalnie niskie ciśnienie, więc trochę się martwię, czy nie przesadzam z dawką. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Czy Hydroksyzyna może faktycznie wpływać na ciśnienie, czy to raczej efekt uboczny związany z uspokojeniem? Bardzo proszę o odpowiedź, bo nie wiem, czy powinnam skonsultować to z lekarzem.
Twoje pytanie bardzo do mnie przemawia, bo sam miałem podobne doświadczenia z Hydroksyzyną, więc chętnie się podzielę tym, co wiem. Brałem ten lek przez kilka miesięcy, kiedy miałem problemy z lękami i nie mogłem spać. Mój lekarz przepisał mi go jako coś łagodniejszego niż benzodiazepiny, co miało mi pomóc przetrwać trudniejszy okres.
Na początku nie zwróciłem uwagi, że Hydroksyzyna może wpływać na ciśnienie krwi, ale po jakimś czasie zauważyłem, że po zażyciu leku wieczorem rano budziłem się lekko oszołomiony, a wstanie z łóżka było trudniejsze niż zwykle. Zrobiłem sobie pomiar ciśnienia i faktycznie okazało się, że było niższe niż normalnie. Zacząłem zgłębiać temat i dowiedziałem się, że Hydroksyzyna działa uspokajająco, hamując aktywność układu współczulnego, co może pośrednio obniżać ciśnienie krwi.
U mnie nie było to problemem, bo normalnie mam ciśnienie w normie, ale moja koleżanka, która ma hipotonię (czyli naturalnie niskie ciśnienie), po Hydroksyzynie miała podobne objawy jak Ty – zawroty głowy, osłabienie, a raz nawet musiała usiąść, bo zrobiło jej się ciemno przed oczami. Po konsultacji z lekarzem zmniejszyła dawkę, a efekt uspokojenia był nadal wystarczający, bez tych nieprzyjemnych skutków ubocznych.
Z mojego doświadczenia wynika, że Hydroksyzyna może obniżać ciśnienie, ale nie u każdego i w różnym stopniu. Jeśli masz naturalnie niskie ciśnienie, warto skonsultować dawkę z lekarzem, żeby niepotrzebnie nie ryzykować. Ja po jakimś czasie odstawiłem Hydroksyzynę i zacząłem radzić sobie z lękami dzięki terapii i zmianie stylu życia. Ale w trudnych momentach ten lek naprawdę mi pomógł.