Hydroksyzyna nie jest powszechnie znana z powodowania arytmii serca, czyli nieprawidłowości w rytmie pracy serca. Jest to lek przeciwhistaminowy i przeciwlękowy, który działa głównie przez blokowanie receptorów histaminowych oraz hamowanie aktywności niektórych substancji chemicznych w mózgu.
Czy ktoś z Was zauważył u siebie arytmie po Hydroksyzynie? Biorę ją sporadycznie, głównie na uspokojenie w stresujących sytuacjach. W ulotce przeczytałam, że może powodować problemy z sercem, szczególnie u osób z ryzykiem wydłużenia QT. Trochę mnie to zaniepokoiło, bo mam w rodzinie przypadki problemów kardiologicznych. Czy powinnam się tym martwić, czy to raczej rzadka reakcja?
Cześć! Sama brałam Hydroksyzynę przez dłuższy czas, głównie na lęki i problemy ze snem. W moim przypadku nie zauważyłam żadnych problemów z sercem, ale faktycznie pamiętam, że w ulotce była mowa o wydłużeniu QT. Kiedyś spytałam o to mojego lekarza, bo też się trochę obawiałam – powiedział mi, że ryzyko takich skutków ubocznych jest raczej małe, zwłaszcza jeśli serce jest zdrowe i dawki nie są za wysokie.
Z tego, co wiem, największe ryzyko dotyczy osób, które mają już problemy z sercem albo biorą inne leki, które wpływają na QT. Sama zrobiłam sobie EKG dla spokoju i było wszystko ok. Może warto o tym pogadać z lekarzem, jeśli masz wątpliwości, szczególnie że wspomniałaś o rodzinnych problemach kardiologicznych.
A tak na marginesie – Hydroksyzyna to raczej lek na doraźne sytuacje, więc jeśli używasz jej tylko sporadycznie, to tym bardziej ryzyko powinno być minimalne. Może ktoś jeszcze się podzieli swoim doświadczeniem?
@Brawurka Dziękuję Tobie! Mam jeszcze jedno pytanie: czy ktoś z Was wykonywał badania kontrolne, takie jak EKG, podczas stosowania Hydroksyzyny? Zastanawiam się, czy to standardowa procedura, czy raczej coś, co robi się tylko w wyjątkowych przypadkach. No i czy lekarz, który Wam przepisywał ten lek, pytał o jakieś konkretne schorzenia serca albo inne leki, które bierzemy? Chciałabym wiedzieć, czy powinnam bardziej naciskać na takie badania, czy raczej się nie martwić, jeśli nie biorę jej regularnie.
@Ancia_Misia Ja robiłam EKG, ale nie tyle z powodu Hydroksyzyny, co dlatego, że regularnie kontroluję serce – mam lekką arytmię, która na szczęście nie wymaga leczenia. Lekarz, który przepisywał mi Hydroksyzynę, faktycznie pytał o historię chorób serca i leki, szczególnie te, które mogą wpływać na rytm serca. Myślę, że to dobra praktyka, zwłaszcza jeśli ktoś ma jakieś podejrzenia co do stanu zdrowia.
Co do badań – raczej nie jest to standard przy krótkotrwałym stosowaniu Hydroksyzyny w małych dawkach, ale jeśli masz jakiekolwiek obawy, to warto o to zapytać lekarza. Tym bardziej, jeśli w rodzinie zdarzały się problemy kardiologiczne. To przecież żaden problem poprosić o EKG, zwłaszcza że to szybkie i bezbolesne badanie.
A jeśli używasz Hydroksyzyny sporadycznie, tak jak pisałaś wcześniej, to ryzyko jest minimalne, ale lepiej mieć spokój ducha. Możesz też zapytać lekarza, czy są inne leki na uspokojenie, które w ogóle nie wpływają na serce – jeśli to Cię niepokoi. Na przykład ja po jakimś czasie przeszłam na inne środki, które bardziej mi odpowiadały i były łagodniejsze w działaniu.