Hydroksyzyna to lek przeciwhistaminowy pierwszej generacji, często stosowany w leczeniu stanów lękowych, napięcia nerwowego oraz alergii. Działa uspokajająco poprzez blokowanie receptorów histaminowych H1 w ośrodkowym układzie nerwowym.
Czy Hydroksyzyna uzależnia, czy nie? Mam dwie różne opinie od lekarzy rodzinnych. Jeden twierdzi, że Hydroksyzyna ma zbyt wiele skutków ubocznych i że jestem za młoda, by brać takie leki. Drugi natomiast mówi, że lek nie uzależnia, bo mogą go stosować nawet dzieci. Przyznam, że bardziej skłaniam się ku drugiej opinii, bo zdarzało mi się brać Hydroksyzynę doraźnie i nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych ani potrzeby zwiększania dawki.
Z drugiej strony wiem, że każdy organizm reaguje inaczej i może to różnie wyglądać u różnych osób. Jakie są Wasze doświadczenia z tym lekiem? Czy rzeczywiście nie ma ryzyka uzależnienia, czy jednak należy na coś szczególnie uważać? Bardzo ciekawi mnie Wasze zdanie!
Mój lekarz twierdzi, że Hydroksyzyna nie uzależnia. Z własnego doświadczenia zauważyłem, że im dłużej ją stosuję, tym mniej odczuwam senność po jej zażyciu. Jeśli chodzi o skutki uboczne, to u mnie pojawia się suchość w ustach, wzmożony apetyt (co akurat u mnie jest na plus ) i lekkie otępienie. Ogólnie nic, co by mi przeszkadzało na tyle, żeby przestać ją stosować. Pozdrawiam!
Biorę Hydroksyzynę już od dłuższego czasu, ale tylko doraźnie. Zauważyłem, że im częściej się ją stosuje, tym większa staje się tolerancja – potrzeba wtedy większej dawki, żeby osiągnąć ten sam efekt. Jeśli nigdy wcześniej jej nie brałaś, to 25 mg może Cię solidnie uśpić. U mnie Hydroksyzyna zmniejsza lęki, a maksymalna dawka, jaką biorę, to 30 mg. Nie daje pełnego rozluźnienia, ale na pewno poprawia samopoczucie – choć to nie to samo, co benzodiazepiny.
Mój psychiatra mówi, że Hydroksyzyna jest całkowicie bezpieczna, jeśli nie przekraczasz bardzo wysokich dawek, typu 100 mg. Mam nadzieję, że pomogłem! Jak masz jakieś pytania, to śmiało pisz!
@Adam@Patka1995@szalona12345 Witam! Hydroksyzyna nie jest uzależniającym lekiem, co jest jej dużą zaletą w porównaniu do wielu innych preparatów uspokajających. Trzeba jednak pamiętać, że jak każdy lek, może powodować różne skutki uboczne. Do najczęstszych należą suchość w ustach, senność czy zawroty głowy, ale mogą wystąpić również inne, rzadsze działania niepożądane, takie jak nudności, wymioty, zaparcia, ból głowy, pobudzenie, splątanie, reakcje alergiczne (np. wysypka, świąd), a nawet zmiany w morfologii krwi czy zaburzenia funkcji wątroby.
Choć te działania uboczne zdarzają się stosunkowo rzadko, warto zachować ostrożność i stosować Hydroksyzynę zgodnie z zaleceniami lekarza. To ważne szczególnie dla osób z chorobami przewlekłymi lub stosujących inne leki, które mogą wchodzić w interakcje z Hydroksyzyną. Regularna konsultacja z lekarzem to klucz do bezpiecznego i skutecznego stosowania tego leku!